6 de maig de 2016 - Notes de Premsa
Dia Europeu de la Insuficiència Cardíaca
Un estudi de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i del grup de recerca biomèdica en Malalties del Cor de l'IMIM, conjuntament amb el CatSalut, ha valorat gairebé 90.000 pacients amb insuficiència cardíaca crònica (IC) i n'ha calculat els costos associats al seu tractament. Els resultats han estat publicats a la revista European Journal of Heart Failure, la revista més important en insuficiència cardíaca. L'estudi ha avaluat l'ús de recursos sanitaris i les despeses d'un any associades al tractament de la insuficiència cardíaca mitjançant la Base de Dades de Morbiditat del Servei Català de la Salut (CatSalut) que recull informació detallada sobre l'ús de l'assistència sanitària per a tota la població. Durant l'any 2013, a Catalunya es van gastar un total de 536 milions d'euros en pacients amb problemes cardíacs, un 7,1% del total de pressupost de salut.
Aquest estudi ha mostrat que el 15% dels pacients amb insuficiència cardíaca consumeixen més del 50% del pressupost per a aquesta patologia i ha permès constatar que aquest grup, associat a major despesa sanitària, és alhora el grup de major risc. La identificació dels factors que s'associen a una major despesa permetrà adoptar mesures específiques per millorar el tractament i seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca per tal de millorar el seu pronòstic, disminuir ingressos hospitalaris (la principal font de despesa) i els recursos destinats a aquesta patologia.
"A diferència d'altres informes, aquest és un estudi a nivell poblacional que ha inclòs tots els pacients amb diagnòstic d'insuficiència cardíaca a Catalunya, tant els que han tingut un ingrés previ com els que han estat diagnosticats a atenció primària. Per tant, permet tenir una idea real i acurada dels costos i recursos associats a aquesta malaltia gràcies al registre del CatSalut" ha comentat Montse Bustins del CatSalut.
L'edat mitjana dels pacients afectats és de 77,4 anys; el 55% són dones i la taxa de mortalitat a l'any és del 14%. "El 53% dels pacients amb insuficiència cardíaca han tingut una visita a urgències per qualsevol causa, el 31% ha tingut un episodi d'hospitalització no planificada i una alta utilització de recursos d'atenció primària (22 contactes per pacient). L'hospitalització és la principal causa de despesa sanitària amb un 39% del total, mentre que l'atenció ambulatòria i la despesa farmacèutica representa el 22% i 19% de la despesa total, respectivament", exposa la Dra. Núria Farré, cardiòloga de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital del Mar i primera signant de l'estudi. Els resultats també mostren que la despesa sanitària associada a la insuficiència cardíaca augmenta com més jove és la persona afectada, si ha estat ingressada per insuficiència cardíaca l'any previ, té major nombre de patologies associades, ha estat hospitalitzada per qualsevol causa o té un baix nivell sòcio-econòmic.
Conèixer aquests detalls és important per a poder identificar clarament el subgrup de pacients de major risc i poder dissenyar les intervencions necessàries per evitar les complicacions, especialment les hospitalitzacions (principal causa de despeses) i la mortalitat dels pacients. A banda de conèixer quina és la despesa i la situació real d'aquesta malaltia tant severa, l'objectiu de l'estudi és segons el Dr. Josep Comín, responsable de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital del Mar i coordinador del grup de recerca de l'IMIM: "promoure la detecció precoç i el tractament de descompensacions que podrien donar lloc a futurs esdeveniments relacionats amb la insuficiència cardíaca, per tal d'evitar aquests reingresos, visites de problemes que es puguin preveure i millorar la supervivència, a banda de minimitzar-ne l'impacte econòmic".
Un dels recursos per millorar el seguiment i el pronòstic dels pacients amb insuficiència cardíaca és la telemedicina. Aquesta eina ha demostrat no només ser eficaç en disminuir les complicacions clíniques dels pacients, sinó que també redueix la despesa per pacient en més de 3500 euros, com ja va demostrar un estudi previ del mateix grup recentment publicat a la revista Journal of Telemedicine and Telecare. L'estudi va demostrar que l'eficiència de la telemedicina era independent del nivell educatiu, la gravetat o la fragilitat del pacient, motiu pel qual pot ser molt útil en tot tipus de pacients i intervencions.
Perquè cal donar a conèixer la Insuficiència Cardíaca?
La insuficiència cardíaca és la principal causa d'hospitalització en persones majors de 65 anys. Afecta aproximadament al 2% dels adults als països desenvolupats, és molt costosa, incapacitant i de molt mal pronòstic. És potencialment mortal, inclús registra una mortalitat més alta que el càncer, però en canvi, és poc coneguda per la població general.
Poder realitzar un diagnòstic i tractament a temps és important per millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients. Per això hi ha esforços permanents per a donar a conèixer la malaltia a nivell poblacional. Aquest esforços es tradueixen en iniciatives com el Dia Europeu de la Insuficiència Cardíaca que se celebra aquesta setmana (European Heart Failure Awareness Day).
Article de referència
Farré N, Vela E, Clèries M, Bustins Mª, Cainzos-Achirica M, Enjuanes C, Moliner P, Ruiz S, Verdú-Rotellar JM, Comín-Colet J. Medical resource use and expenditure in patients with chronic heart failure: a population-based analysis of 88195 patients. Euro J Heart Fail 2016
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat