10 de juny de 2016 - Notes de Premsa
4th European Course Minimally Invasive Spinal Surgery hands-on Course EUCMISS 2016
El Dr. Jesús Lafuente, neurocirurgià de l'Hospital del Mar i actual president de la Societat Europea de Neurocirurgia, i el Dr. Avelino Parajón, neurocirurgià de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, organitzen a l'Hospital del Mar de Barcelona el 4t Curs Europeu de Cirurgia Mínimament Invasiva de Columna Vertebral www.eucmiss.com (EUCMISS 2016) els dies 13 i 14 de juny.
4a edició del EUCMISS
En la seva 4a edició el EUCMISS s'ha convertit en el curs europeu de referència en la cirurgia mínimament invasiva de columna per la qualitat dels seus docents i l'equipament tecnològic utilitzat per millorar els coneixements i la pràctica dels neurocirurgians i traumatòlegs que decideixen abordar les patologies de columna amb aquests noves tècniques. Aquest curs es realitza cada any alternant la seva seu, un any a l'Hospital del Mar de Barcelona i el següent a l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid.
El curs es divideix en dues parts, una teòrica que es desenvolupa el dilluns 13 de juny a l'Hospital del Mar, i l'altra pràctica, que té lloc el dimarts 14 de juny en el recentment inaugurat Centre d'Anatomia del Campus Universitari Mar, pioner a Espanya i amb instal·lacions recentment equipades amb tecnologia d'avantguarda i molt interconnectat amb l'Hospital del Mar.
La part pràctica del curs es centrarà en l'abordatge de:
· Abordatge tubular posterior microscòpic cervical
· Abordatge tubular posterior microscòpic lumbar
· Discectomia endoscòpica lumbar transforaminal
· Abordatge endoscòpic lumbar interlaminar
· Maneig dels cargols percutanis
· Augment percutani amb ciment
· Navegació en l'espina dorsal
· Robòtica
Els docents del EUCMISS 2016
Els docents del EUCMISS 2016 han estat seleccionats pels directors del curs, el Dr. Lafuente, de l'Hospital del Mar de Barcelona, i el Dr. Avelino Parajón, neurocirurgià de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, pels seus coneixements en la cirurgia mínimament invasiva de columna i per la seva contribució a la mateixa.
Entre ells, per exemple, hi ha el Dr. Roger Hartl (USA), un dels docents més destacats se centra en la cirurgia simple i complexa de la columna vertebral a través de navegació assistida per ordinador. És professor de cirurgia neurològica i director de cirurgia de columna i Neurotrauma al Centre Weill Cornell a Nova York. A més, ell és el fundador i co-director del Weill Cornell Spine Center i és el neurocirurgià dels Giants de Nova York.
També es troba entre els docents, el Dr. Kornelis Poelstra (USA), especialitzat en cirurgies de la columna mínimament invasives a través de la robòtica i un dels pioners en aquest camp. És especialista en el tractament quirúrgic de l'artritis de la columna vertebral, la deformitat de la columna, les fractures de columna i les lesions de la medul·la espinal. També ha investigat i publicat diversos treballs sobre els implants a la columna amb cèl·lules mare.
Potser el professor més destacat, és el Dr. Richard Fessler, neurocirurgià de Chicago, que ha realitzat contribucions significatives a l'evolució de la cirurgia microendoscòpica, i ha realitzat diversos treballs de recerca centrats en el camp de la cirurgia de columna mínimament invasiva. El Dr. Fessler és membre de la Societat Internacional de Cirurgia de columna vertebral mínimament invasiva i del Grup d'Estudi de columna de la Societat Americana de Neurocirurgia.
La resta dels docents es poden consultar en aquest enllaç:
http://www.eucmiss.com/faculty-2016
La cirurgia oberta de columna versus la cirurgia mínimament invasiva
En oposició a la cirurgia oberta de columna, els abordatges de la cirurgia mínimament invasiva són més ràpids, més segurs i requereixen menys temps de recuperació, gràcies al menor dany que es produeix en els teixits tous (músculs i lligaments) comparat amb la cirurgia oberta
Els avantatges d'aquesta cirurgia són:
· Menor pèrdua de sang durant la cirurgia.
· Menor lesió muscular, de manera que la recuperació és més ràpida i la necessitat de rehabilitació molt menor
· Menor dolor postoperatori derivat d'una mínima lesió
· Menor necessitat d'analgèsics i rehabilitació en les setmanes posteriors a la intervenció
· Millors resultats cosmètics gràcies a incisions de mida petita que cicatritzen millor
Com es realitza una cirurgia mínimament invasiva de columna?
A causa que els nervis, les vèrtebres i els discos es troben localitzats a la part interna de l'organisme, qualsevol abordatge per assolir-los requereix mobilitzar el teixit muscular que es troba en el camí. En la cirurgia oberta aquest procés es realitza a través de grans incisions i dissecant les insercions dels músculs per mobilitzar-los, el que comporta que molts d'ells es danyin permanentment.
En la cirurgia mínimament invasiva, a través de petites incisions a la pell s'utilitzen retractors tubulars que es col·loquen mitjançant dilatadors que eviten la dissecció del múscul. A través dels retractors tubulars i usant un endoscopi o microscopi es realitzen les cirurgies.
En els casos en què es necessita realitzar una estabilització amb cargols i barres, aquests es col·loquen de manera percutània, a través d'incisions mínimes en la pell, sense necessitat de dissecar la musculatura. Per a la col·locació d'aquests implants és de gran ajuda la neuronavegació, que augmenta la precisió de la seva col·locació i disminueix la probabilitat de complicacions.
Quines patologies de la columna poden tractar-se mitjançant abordatges mínimament invasius?
En principi qualsevol patologia de la columna vertebral pot tractar-se mitjançant un abordatge mínimament invasiu. El que pugui o no realitzar-se en un cas concret dependrà principalment de les característiques del pacient, però sobretot de l'experiència del cirurgià i de la disponibilitat que tingui en el seu centre de l'instrumental necessari (endoscopi, microscopi, separadors tubulars, neuronavegador, TC intraoperatori - Oarm-, Neuromonitorització, etc.).
Les patologies que amb més freqüència es tracten mitjançant abordatges mínimament invasius són:
· Hèrnia discal
· Estenosi del canal lumbar
· Escoliosi degenerativa
· Quists sinovials
· Estenosi foraminal
· Sístesis degenerativa
Quins pacients es beneficien més dels abordatges mínimament invasius?
Els pacients d'edat avançada, amb comorbiditats greus (com malalties cardíaques o pulmonars severes o malalties hematològiques o pacients que no puguin rebre transfusions), en els quals una cirurgia convencional oberta de columna pot estar contraindicada o tenir greus riscos, els abordatges mínimament invasius de columna poden permetre que siguin intervinguts.
A més, tots els pacients es beneficien d'un menor sagnat intraoperatori, menor dany muscular amb el consegüent menor dolor postoperatori, menor probabilitat d'infeccions i de fístules de líquid cefaloraquidi (les dues complicacions més freqüents en les cirurgies de la columna vertebral), menor necessitat d'estada hospitalària i de rehabilitació posterior, i una més ràpida incorporació a la seva vida habitual.
La neuronvegació en l'abordatge quirúrgic a la columna
La neuronavegació és un sistema de localització anatòmica que permet al cirurgià conèixer en temps real durant la cirurgia on es troba exactament, quines estructures anatòmiques té al seu voltant, on és la patologia (tumor, malformació, etc.) del pacient, quina angulació ha de donar als implants que està col·locant, etc.
Això suposa un estalvi de temps considerable, aporta una gran seguretat a la cirurgia, permet conèixer abans de finalitzar la cirurgia on es troben els implants amb molta més precisió, evita reintervencions i complicacions i suposa un estalvi global de temps, diners i radiació
Mitjançant un sistema de triangulació similar al que realitzen els sistemes de posicionament "GPS", utilitzant unes càmeres d'infrarojos o mitjançant un camp electromagnètic, i usant imatges en temps real obtingudes amb una RM o un TC (Oarm) o fusionant un reconeixement anatòmic ( reconeixement facial amb làser en el cas de la navegació cerebral) amb unes imatges de RM i / o TC prèviament obtingudes, permet en temps real durant la cirurgia localitzar qualsevol estructura anatòmica amb molta precisió. Aquesta precisió depèn del programari i maquinari utilitzats així com de la qualitat de les imatges preoperatòries principalment.
Què aporta la neuronavegació en la cirurgia de columna?
Per col·locar implants a la columna vertebral (cargols pediculars, empelts intersomáticos, etc.), tradicionalment els cirurgians s'ajuden d'aparells de RX. Aquests, a més de produir radiació ionitzant, només donen informació parcial en temps real (una sola projecció), i en el cas de pacients obesos, amb mala qualitat d'os (osteoporosi, pacients ancians), la imatge en molts casos és inadequada per a la cirurgia, amb el consegüent risc de complicacions. La navegació i l'ús de TC intraoperatori (Oarm) permet obtenir imatges en 3D en temps real, fins i tot en el cas de pacients amb mala qualitat òssia, amb la qual cosa augmenta considerablement la precisió i la seguretat durant la intervenció.
A més en el cas de la cirurgia mínimament invasiva, que es realitza a través d'incisions mínimes en la pell, mitjançant endoscopi i per abordatges tubulars microquirúrgics, el cirurgià no compta amb les referències anatòmiques habituals, de manera que el suport de la navegació és de gran ajuda, sent en alguns casos indispensable.
En la cirurgia de deformitats, com l'escoliosi o la espondilolistesi, on l'anatomia està molt distorsionada i les imatges de RX poden ser confuses o difícils d'obtenir, la neuronavegació és una ajuda inestimable per al cirurgià.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat