5 de desembre de 2016 - Notes de Premsa
El passat mes de juny, la prestigiosa revista The Lancet Neurology publicava els resultats de la recerca desenvolupada per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) proposant que es pot millorar les capacitats i l'autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual i la seva integració en la societat.
Després dels avenços aconseguits amb adults joves, és fonamental iniciar una nova fase d'investigació dirigida als nens amb la síndrome de Down, una població que s'espera que obtinguin encara més beneficis d'aquest tractament atesa la major plasticitat del cervell dels infants.
A Espanya més de 3 milions i mig de persones pateixen alguna discapacitat intel·lectual que afecta a la seva qualitat de vida i a la de les seves famílies. Sovint s'ha considerat que la síndrome de Down era intractable i la recent proposta d'un tractament ha sacsejat la manera com s'aborda aquesta síndrome per part de la comunitat científica i mèdica. Mitjançant un component present en el te verd, l'epigalocatequina gal·lat, i l'estimulació cognitiva, s'han observat millores en la capacitat intel·lectual i l'autonomia dels adults joves amb Down.
"Arran del tractament, el David ha millorat la seva autonomia. Per exemple, abans mai es desplaçava en autobús perquè no sabia què fer quan es perdia. Ara, que és capaç d'utilitzar el mòbil o de preguntar a algú, ja és el seu mitjà de transport habitual." Guadalupe Fernández, mare del David, participant de l'estudi en adults-joves.
"Malgrat no ser-ne una cura, és la primera vegada que un tractament demostra eficàcia en millorar les capacitats intel·lectuals de persones amb aquesta síndrome i obre la porta a noves investigacions orientades a tractar una síndrome que es creia orfe de tractament" explica el Dr. Rafael de la Torre, coordinador del grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
Els avenços aconseguits amb adults joves han animat als investigadors a portar a terme una nova fase d'investigació per demostrar l'eficàcia del tractament en la població infantil. La hipòtesi es basa en demostrar que, una vegada provat que el tractament incideix en la plasticitat cerebral, els nens i nenes amb síndrome de Down serien els qui més se'n podrien beneficiar. Els investigadors apunten que la manca de recursos pressupostaris dedicats tradicionalment a la investigació de les discapacitats, juntament amb un marc administratiu poc favorable al desenvolupament de programes d'aquestes característiques, han provocat un progressiva desertització científica en la recerca en síndrome de Down. Prova d'això és la manca de centres europeus dedicats a les discapacitats intel·lectuals. Per altra part i degut als programes de cribratge prenatal, ha disminuït la prevalença de la síndrome de Down. Aquesta realitat també explica l'absència d'interès de la industria farmacèutica en finançar estudis com aquests.
Com es pot col·laborar?
La Fundació Amics de l'Hospital del Mar dóna suport al projecte i han engegat una campanya de micromecenatge destinada a recollir donacions per ajudar a finançar la recerca en la població infantil a través d'un repte a la plataforma Mi Grano de Arena (http://givingtuesday.cat/projects/objetivo-david/) en el marc de la iniciativa #Giving Tuesday on tothom pot fer la seva aportació. Per cada 25€ que s'aportin es contribuirà amb 1 hora d'investigació per millorar la qualitat de vida dels nens amb síndrome de Down.
A més, el proper dia 17 de desembre tindrà lloc una sortida de pàdel-surf solidària organitzada pels AMICS de l'Hospital del Mar i Molokai Sup Center (http://www.molokaisupcenter.com/). Vàries desenes de participants, vestits de Pares Noel, faran per segon any un divertit recorregut per les aigües de la platja de la Barceloneta amb l'objectiu de recaptar fons per aquest projecte.
Que és Amics de l'Hospital del Mar?
Amics de l'Hospital del Mar és una Fundació privada sense afany de lucre que té com a missió aconseguir la col·laboració de ciutadans, empreses i entitats de la societat civil, per a contribuir a l'excel·lència en l'atenció a la salut de les persones.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat