Notícies

23 de novembre de 2006 - Notes de Premsa

Conseqüències per a la salut infantil de l'exposició al fum dels incendis forestals

Conseqüències per a la salut infantil de l'exposició al fum dels incendis forestals

Estudi publicat a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Acaba de sortir publicat a l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, en la seva edició en línia, l'estudi més ambiciós i rigorós que s'ha fet fins el moment per determinar quin grau d'afectació pateix la salut infantil i juvenil a causa de l'exposició als fums provinents d'un incendi forestal de gran abast.

El treball, dirigit pel Prof. Nino Künzli, investigador ICREA de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM) i del Centre d'Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, és portada de la revista http://ajrccm.atsjournals.org/current.shtml a més de comptar amb una editorial http://ajrccm.atsjournals.org/current.shtml.

 

Fins al moment es coneixien els efectes nocius del fum però els resultats en nens eren inconsistents degut a la manca d'estudis d'aquesta magnitud. Aquest estudi ha estat capaç de quantificar els danys ocasionats pel fum en les vies respiratòries dels infants i posar de manifest la cabdal importància de les accions preventives preses per pal·liar, en la mesura que sigui possible, els efectes nocius produïts en cas d'un incendi forestal.

 

Com a d'altres indrets d'arreu del món -inclòs el nostre país- l'octubre del 2003, al sud de Califòrnia es va declarar un incendi d'efectes devastadors. En diversos fronts, van cremar un total de 3000 km2. Aquest fet va motivar la producció d'un fum espès que va afectar diverses comunitats les quals estaven participant amb la Universitat del sud de Califòrnia en un estudi sobre salut infantil –conegut com a Children's Health Study (CHS)-. Es va decidir realitzar dins d'aquesta població una investigació d'emergència per estudiar els efectes d'aquest daltabaix en la salut infantil de les comunitats afectades.

 

Van participar un total de 5.551 infants d'entre els 6 i els 7 anys i 873 joves, d'edats compreses entre els 17 i els 18 anys, tots ells provinents d'un total de 16 comunitats diferents. Es va dissenyar un qüestionari per recollir en la població en estudi la intensitat de l'exposició al fum, la incidència de determinades malalties durant l'episodi, el nombre de visites mèdiques que va motivar i la quantitat de medicaments pal·liatius que va ser necessaris administrar.

 

Tot i que els pacients amb asma van veure incrementada la seva simptomatologia habitual a causa del fum, un cop analitzats els resultats, l'estudi ha mostrat que per a la majoria dels símptomes relacionats amb l'aparell respiratori tinguts en compte: irritació al nas, als ulls i a la gola, bronquitis, febre, esbufecs, crisis d'asma, etc., el risc que un infant es veiés de sobte afectat d'alguna afecció respiratòria a conseqüència de l'incendi va augmentar, precisament, entre la població que mai havia patit cap crisis d'asma. L'explicació cal buscar-la en què la majoria de nens i nenes asmàtics van prendre durant l'episodi mesures preventives. Principalment es van proveir de màscares per protegir-se del fum i van romandre tancats als seus domicilis durant l'incendi. L'estudi ha posat doncs de manifest que quan es produeixen incendis forestals és avantatjós per a la salut infantil determinats comportaments, així com adoptar determinades mesures de caire preventiu, comportaments a més a més fàcils de dur a terme i que eviten mals majors.

 

Els autors del treball han manifestat que aquests resultats fàcilment es poden generalitzar a d'altres incendis i contrades igualment assolades per incendis forestals.

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat