Notícies

20 de juny de 2017 - Notes de Premsa

Identifiquen un tractament que aporta nous beneficis a pacients amb carcinoma uroterial

Identifiquen un tractament que aporta nous beneficis a pacients amb carcinoma uroterial

L'administració de vinflunina aconsegueix un augment en el temps de supervivència i un retard considerable en la recaiguda de pacients amb carcinoma urotelial després de rebre tractament convencional

Administrar vinflunina a pacients que ja han respost al tractament estàndard amb gemcitabina i cisplatí retarda la progressió del càncer a diferència dels tumors en els quals no fan tractament de manteniment i que reben una cura pal·liativa. En aquest segon cas, el tumor torna a progressar a curt termini. Els resultats han estat obtinguts de l'estudi MAJA, en el qual han participat 21 hospitals espanyols. Aquestes importants troballes van ser publicades el passat mes d'abril a la prestigiosa revista The Lancet Oncology, una de les publicacions de referència en el camp oncològic a nivell internacional.

El Dr. Joaquim Bellmunt, cap de la Secció d'Oncologia de l'Hospital del Mar, especialista mundialment reconegut en càncer de bufeta i ronyó i actualment director de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha dirigit la investigació des del Grup de Tractament de Tumors Urològics (SOGUG). El seu autor principal és el Dr. Jesús García Donas, especialista en oncologia mèdica a HM Hospitals de Madrid.

Parlem d'un assaig clínic en fase 2 aleatoritzat, el què significa que el medicament és segur en voluntaris sans, i ara s'ha avaluat la seva eficàcia en 88 pacients afectats de carcinoma urotelial d'entre 42 i 84 anys. D'aquests, 45 van rebre la teràpia de manteniment amb vinflunina juntament amb tractament de suport. Als 43 restants només se'ls va brindar el tractament de suport. Després d'un seguiment de 15,6 mesos, la malaltia es va aconseguir controlar, aproximadament en un 70% dels pacients que van rebre vinflunina enfront del 45% dels que no.

La meitat dels pacients que van rebre vinflunina van passar una mitjana de 6,5 mesos sense recaigudes des del tractament amb gemcitabina i cisplatí a diferència de la meitat dels pacients que únicament van rebre la cura pal·liativa en què només van endarrerir la reaparició del càncer una mitjana de 4,2 mesos.

La supervivència en la meitat dels pacients tractats amb vinflunina s'ha incrementat en una mitjana de 16,7 mesos després del tractament de primera línia i, en alguns casos, fins 30,3 mesos. Els que només van rebre tractament de suport seguien vius a una mitjana de 13,2 mesos després del primer tractament, amb una supervivència màxima de 19,7 mesos.

Efectes secundaris controlables

Els efectes secundaris que pot causar el tractament amb vinfluinina en els pacients són del tot controlables. Es van observar no obstant efectes adversos com neutropènia, fatiga i constipació, encara que tots ells van ser de fàcil control clínic. Per tant, segons l'estudi, els beneficis del tractament compensen els possibles efectes tòxics, ja que aquests són manejables. Els investigadors suggereixen que fins i tot pot ser que la vinflunina sigui més segura com a teràpia de manteniment, (tractament per impedir que el càncer torni després d'haver desaparegut després del tractament inicial), que com a tractament de segona línia, és a dir, quan el pacient no respon al tractament estàndard.

Es qüestiona el paper dels taxans enfront de la vinflunina com a opció de tractament en segona línia.

Paral·lelament, també a l'abril, la revista Annals of Oncology va publicar un estudi liderat pel Dr. Joaquim Bellmunt que confirma l'efectivitat de la vinflunina com a tractament de segona línia en el càncer urotelial. Es tracta del primer assaig clínic de fase 2 que compara un tractament ja aprovat i estandarditzat -la vinflunina- amb un fàrmac potencialment efectiu del grup dels taxans -el cabazitaxel-. Aquest últim no va aconseguir demostrar la suficient efectivitat per continuar sent investigat en la fase 3 de l'assaig, on el fàrmac es prova en molts més pacients que en fase 2.

En aquest estudi van participar 70 pacients de carcinoma urotelial, localment avançat o amb metàstasi, de 19 institucions de tot Europa. Es tractava de pacients en segona línia que no havien respost als tractaments de primera línia amb gemcitabina i cisplatí. La meitat d'ells van rebre vinflunina durant una mitjana de 2,76 mesos i, la resta, cabazitaxel durant 1,41 mesos. Dels 35 pacients que formaven cada grup, 6 van respondre parcialment al tractament amb vinflunina, mentre que només tres ho van fer al cabazitaxel. La progressió del càncer es va aturar durant tres mesos en els pacients que van rebre vinflunina, però només dos en els tractats amb cabazitaxel. Es va observar una inferioritat del braç de tractament amb la taxa cabazitaxel que va motivar el no prosseguir l'estudi donada la seva manca d'activitat.

Prioritat absoluta a la investigació continuada

El carcinoma urotelial és el tipus de càncer de bufeta més comú i el cinquè més estès als països desenvolupats. Fins ara, si la combinació de gemcitabina i cisplatí no funcionava, es recorria a la vinflunina com a tractament de segona línia.

Segons l'estudi MAJA, la vinflunina també funciona com a teràpia de manteniment. Aquest tipus de teràpies són molt útils per a pacients amb metàstasi que no es puguin sotmetre a un tractament de segona línia però sí beneficiar-se d'altres alternatives, o malalts susceptibles de rebre fàrmacs de segona línia però el càncer avança ràpidament.

En els últims anys, la immunoteràpia, que utilitza anticossos per atacar el càncer, ha aconseguit notables avenços, però només funciona en el 20% dels pacients. Per això és de vital importància donar prioritat a la investigació continuada per trobar nous fàrmacs com la vinflunina i aconseguir resultats beneficiosos per als pacients.

Articles de referència

García-Donas J, Font A, Pérez-Valderrama B, Virizuela JA, Climent MA, Hernando-Polo S, Arranz JA, Llorente MM, Lainez N, Villa-Guzmán JC, Mellado B, González del Alba A, Castellano D, Gallardo E, Anido U, García del Muro X, Domènech M, Puente J, Morales-Barrera R, Pérez-García JL, Bellmunt J. Maintenance therapy with vinflunine plus supportive care versus best supportive care alone in patients with advance urothelial carcinoma with a response after first-line chemotherapy (MAJA; SOGUG 2011/02): a multicentre, randomised, controlled, opne-label, phase 2 trial. The Lancet Oncology 2017. doi: http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(17)30242-5

Bellmunt J, Kerst JM, Vázquez F, Morales-Barrera R, Grande E, Medina A, González Graguera M, Rubio G, Anido U, Fernández Calvo O, González-Billalabeitia E, Van den Eertwegh A, Pujol E, Perez-Gracia JL, González Larriba JL, Collado R, Los M, Maciá S, De Wit R; SOGUG and DUOS. A randomized Phase II/III study of cabazitaxel versus vinflunine in metastatic or locally advanced transitional cell carcinoma of the urothelium (SECAVIN). Ann Oncol 2017. doi: 10.1093/annonc/mdx186

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat