26 de juliol de 2017 - Notes de Premsa
L’Hospital del Mar posa en marxa una unitat especialitzada en càncer cutani
Amb l'objectiu d'aplicar les darreres novetats en tècniques diagnòstiques i terapèutiques, l'Hospital del Mar ha posat en marxa la Unitat de Càncer Cutani, que integra i optimitza tot el circuit d'atenció als pacients afectats d'un tumor de pell. Amb aquesta iniciativa es preveu agilitzar el diagnòstic i accelerar el tractament del càncer sobre la base d'un equip transdisciplinar, però, sobretot, oferir als pacients un procediment integral des del moment del diagnòstic fins al seguiment final de la malaltia.
La Unitat de Càncer Cutani està especialitzada en el tractament dels pacients amb una patologia tumoral cutània complexa -carcinomes escamosos, basocel·lulars, melanomes o limfomes cutanis- que requereixen d'un tractament multidisciplinar. El centre té una llarga trajectòria i experiència en el tractament d'aquests tumors cutanis, i en alguns casos, com el limfoma cutani, forma part de la xarxa de referència a Catalunya. Això no obstant, s'ha posat en marxa aquest dispositiu per a reforçar i millorar l'atenció als pacients. "La Unitat integra tota l'experiència terapèutica, la consolida i ofereix la possibilitat del tractament conjunt entre diversos professionals en un circuit integrat, que incidirà tant en la millora del tractament com en la supervivència dels casos més complexos", afirma el Dr. Agustí Toll, coordinador d'aquesta nova unitat.
La Unitat compta, a més, amb les darreres novetats en tècniques radiològiques d'imatge, com la dermatoscòpia digitalitzada, que s'empra per a detectar tumors de pell com el melanoma en les etapes més inicials, i la microscòpia confocal de reflectància, tècnica no invasiva que permet obtenir imatges en temps real de l'epidermis i la dermis superficial amb resolució a escala cel·lular. La Unitat promou alhora l'estudi molecular de melanomes i limfomes cutanis. Pel que fa al tractament, "la Unitat oferirà tot el ventall disponible d'opcions terapèutiques", explica el Dr. Toll "des de tècniques quirúrgiques fins a radioterapèutiques, passant per tots els tractaments oncològics disponibles a dia d'avui -fins i tot en fase experimental d'assaig clínic-, i les d'incorporació més recent, com la immunoteràpia; sempre, segons les necessitats individuals de cada un dels pacients".
L'Hospital del Mar, expert en el tractament quirúrgic i oncològic de tumors de pell avançats
La unitat funcional de càncer cutani de l'Hospital del Mar atén pacients amb tumors avançats que requereixen un tractament coordinat per part de diferents especialitats, des de cirurgies que permeten guarir amb intervencions poc agressives, fins a l'aplicació de la radioteràpia en alguns casos.
Entre les tècniques en què destaca l'Hospital del Mar hi ha la cirurgia de Mohs, que permet eliminar el càncer de pell amb un perjudici menor per a la pell sana de l'entorn. Durant el procediment, el cirurgià extreu el tumor per capes fins que n'ha extret tot el càncer. Es tracta d'un procediment que no necessita hospitalització i es pot completar en un sol dia.
L'Hospital del Mar també destaca per l'ús de diferents tècniques de radioteràpia, com ara la d'electrons i la braquiteràpia d'alta taxa. Aquesta darrera modalitat permet administrar el tractament per al càncer cutani tot ajustant la radiació de manera personalitzada i en motllos en 3D. En aquests moments, l'Hospital del Mar està posant en marxa tota la tecnologia i les proves necessàries per a poder obtenir, en breu, aquests motllos amb impressores 3D.
L'abordatge multidisciplinar també permet el tractament d'alguns tumors cutanis a la zona periocular, que dermatòlegs i oftalmòlegs oculoplàstics tracten de manera coordinada. A més, s'efectuen tècniques de cirurgia general en alguns melanomes que requereixen l'estudi de gangli sentinella.
Referents en la recerca del càncer cutani
Amb deu anys d'experiència i disset projectes en marxa, el servei de dermatologia de l'Hospital del Mar, a través de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), gaudeix del reconeixement nacional i internacional per la recerca que desenvolupa sobre el càncer cutani.
Les dues línies de recerca principals se centren en el càncer de pell no melanoma i el limfoma cutani. Aquest segon resulta força desconegut pel fet que es tracta d'una neoplàsia de pell poc freqüent que es caracteritza per una proliferació de limfòcits malignes cutanis.
Però, a més, també s'hi desenvolupen projectes de recerca translacional i clínica, amb treballs sobre la biòpsia líquida en pacients amb melanoma i diversos assajos clínics de fàrmacs nous.
Gràcies a la creació d'aquesta unitat funcional, també es promouran grups de treball de recerca nous, l'actualització periòdica de les guies de pràctica clínica i el registre epidemiològic del càncer cutani. D'aquesta manera s'espera que sigui el punt de partida de projectes de recerca nous i també de programes de formació específics.
Augment del càncer cutani en el nostre entorn
El càncer cutani és una malaltia la prevalença de la qual ha anat augmentant de manera significativa en els darrers anys. La majoria de càncers cutanis estan associats a l'exposició a la radiació solar ultraviolada i l'envelliment de la població, dos factors que expliquen l'increment d'aquest càncer en el nostre entorn.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat