20 de setembre de 2017 - Notes de Premsa
L’Hospital del Mar és el primer centre públic de l’Estat espanyol i un dels primers del món en utilitzar aquesta tecnologia de mamografia “anti estrès”
L'Hospital del Mar serà el primer centre hospitalari públic de l'Estat Espanyol que incorpora una nova tecnologia que permet a les dones controlar la compressió de la mama durant la mamografia, a diferència de les mamografies convencionals, en què la compressió es realitza de manera automàtica o controlada pel tècnic de radiologia.
Aquesta nova tecnologia de compressió permet realitzar la mamografia amb una exposició a la radiació similar a la d'una mamografia amb compressió convencional. En estar la dona més còmoda, pot reduir el dolor i la sensació d'ansietat generats per la prova i, d'aquesta manera, oferir millors resultats diagnòstics.
Segons un estudi pilot realitzat entre dones que s'havien sotmès anteriorment a mamografies, el 83% es van mostrar excepcionalment satisfetes davant la possibilitat de tenir una participació activa en la mamografia i poder controlar elles mateixes la compressió que exerceix el mamògraf.
Els mateixos estudis van demostrar que quan la pacient pot controlar la pressió de l'equip sobre la mama, es produeix fins i tot un lleuger augment de la força de compressió que reverteix en proves amb més qualitat d'imatge i, en ocasions, evita repeticions.
Tal com destaca la Dra. Ana Rodríguez-Arana, responsable de la Secció de Radiologia de Mama de la Unitat Funcional de Patologia Mamària de l'Hospital del Mar, "la instal·lació d'aquesta nova tecnologia s'emmarca dins d'un pla de l'hospital per incrementar la participació de les dones en el cribratge de càncer de mama; volem desestigmatitzar la mamografia i minimitzar aquesta percepció de prova incòmoda i dolorosa que fa que moltes dones pateixin ansietat al realitzar-la i fins i tot decideixin no fer-la per por al dolor".
La por al dolor és una de les principals causes per la qual les dones deixen d'acudir a les seves cites de cribratge, segons conclouen diferents estudis científics. Aquests estudis demostren que "les dones que van experimentar dolor en proves prèvies són més proclius a no complir amb la seva agenda de mamografies que aquelles que no van patir dolor". L'estudi de Whelehan ha descobert que l'experiència d'una prova dolorosa explica que entre un 25 i un 46% de les dones no van a les següents mamografies.
Segons exposa la Dra. Rodríguez-Arana, "hi ha suficient evidència per concloure que l'experiència d'una mamografia dolorosa contribueix al fet que les pacients no vagin als exàmens successius, per la qual cosa està clar que si minimitzem el dolor i l'ansietat causats per la mamografia, estem contribuint a un millor compliment amb les rondes biennals de cribratge, amb el benefici que això suposa en la detecció precoç i els tractaments en fases inicials".
A més, afegeix la Dra. Rodríguez-Arana, "sabem que si una dona ha tingut una mala experiència amb la mamografia es ho comunicarà a altres, però també passa el contrari: si una dona té una experiència positiva i el procediment es fa de la manera més confortable possible, difondrà un missatge positiu en el seu entorn i tornarà per a futurs cribratges ".
Comparació entre un mamògraf convencional i la nova tecnologia
Mamoraf convencional |
Nova tecnologia "anti-estrès" |
La pacient s'agafa a una o dos nanses i els seus músculs estan tensos. |
Millores ergonòmiques: La pacient reposa els seus braços de manera natural en los reposa braços. |
Major nivell d'exposició a la radiació |
Reducció del nivell d'exposició a la radiació. Amb la mateixa exposició d'una mamografia 2D es pot fer una prova 3D. |
Cantonades quadrades que produeixen molèsties |
Cantonades rodones que redueixen les molèsties de la pacient. |
El tècnic de radiologia controla exclusivament la pressió de la mama |
La pròpia pacient pot controlar la pressió sobre la mama amb un comandament a distància sota la supervisió del tècnic. |
Més de 50 anys d'història de la mamografia
La mamografia és l'examen dels teixits de la mama usant raigs X per ajudar a detectar lesions o calcificacions que poden ser indicatives d'un càncer de mama. Això ajuda als metges a poder identificar àrees problemàtiques de la manera més precoç possible i si pot definir potencialment plans de tractament adaptats a les necessitats del pacient.
El 1965, el radiòleg francès Charles Gros, de la Universitat d'Estrasburg, va desenvolupar un aparell específic de raigs X per a la mama que proporcionés millors imatges que els equips convencionals i fos més confortable per a les dones.
El primer mamògraf de l'any 1965 era només un tub cristal·logràfic de raigs X muntat al trípode d'una càmera. A l'any següent, el 1966 es va convertir en el senògraf, la primera unitat de mamografia específica per mama ".
Amb l'evolució de la mamografia, el focus s'ha traslladat actualment de la tecnologia a l'experiència de les pacients i a assolir que els cribratges siguin menys temibles i intimidatoris per a les dones.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat