28 de setembre de 2017 - Notes de Premsa
La fasciïtis plantar representa una de les causes més comunes de dolor al taló. Malgrat aquesta condició, a data d'avui no hi ha gaire literatura sobre quin és el tractament quirúrgic més beneficiós quan el pacient no respon als tractaments conservadors. Ara, un estudi que han portat a terme el Dr. Alberto Ginés-Cespedosa, la Dra. Túlia Ferrer, la Dra. Paula Serrano, el Dr. Daniel Pérez, la Dra. Gemma González i el Dr. Carlo Gamba, de l'Hospital del Mar, aporta criteris i coneixement sobre els procediments quirúrgics de la fasciïtis plantar.
En el treball, l'equip de l'Hospital del Mar pretenia demostrar que l'alliberament del bessó o múscul gastrocnemi (AG) obtenia els mateixos resultats que la intervenció convencional que es practicava fins al moment, la fasciotomia parcial oberta (FPO). L'AG estalvia complicacions als pacients i n'afavoreix la recuperació, atès que en dues setmanes ja poden portar una vida normal, fet que en millora la qualitat de vida de manera més ràpida respecte dels pacients que s'operen amb una FPO, que necessiten entre quatre i sis setmanes per a recuperar-se.
Encara que l'eficàcia final d'una AG i d'una FPO són semblants, la primera tècnica té més opcions de practicar-se perquè al pacient li estalvia moltes de les complicacions potencials que es descriuen per a l'FPO, entre elles el peu pla o el dolor a la part externa del peu. A més, l'AG redueix el dolor en el postoperatori, millora la funcionalitat de manera més ràpida i redueix el temps de recuperació de la cirurgia respecte de l'FPO.
Aquest treball ja els ha valgut diversos reconeixements. El darrer ha estat el premi a la millor comunicació del Congrés de la Societat Espanyola de Medicina i Cirurgia del Peu i el Turmell (SEMCPT), que enguany s'esdevingué a Las Palmas. Ara, els equips d'investigadors de l'Hospital del Mar es preparen per a publicar-ne els resultats en forma d'article.
Malaltia de gran prevalença
La fasciïtis plantar és una de les patologies del peu més esteses entre tota la població. Es considera que aproximadament un 10% de la població la patirà en algun moment de la vida i és el pic d'incidència entre els 40 i els 60 anys, tot i que algunes pràctiques esportives incorrectes, com ara córrer sense un calçat adient, n'estan motivant l'aparició en edats més joves.
Entre les causes de la fasciïtis, a més de l'ús inadequat de calçat, també hi ha les postures incorrectes o els treballs excessius de la zona. El símptoma principal és el dolor plantar al taló o a la zona mitjana de la planta del peu. Aquest pot arribar a ser considerable i pot produir alteracions en l'activitat diària del pacient. Però una altra causa important que origina la fasciïtis plantar és una longitud inadequada del gastrocnemi o múscul bessó. En aquests casos concrets, l'AG s'ha demostrat com l'opció terapèutica més eficaç perquè actua directament sobre l'origen de la malaltia.
Aquest dolor no està ocasionat per un únic traumatisme, sinó que és la conseqüència de microtraumatismes repetitius que tant es poden deure al treball habitual com a l'esport. El tractament conservador és força efectiu i arriba a guarir el 90% dels casos. Tanmateix, el 10% de casos restants necessita algun tipus d'intervenció quirúrgica.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat