16 d'octubre de 2017 - Informació general
L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acaben de publicar un comentari a la prestigiosa revista científica Nature Reviews Drug Discovery on es mostren els excel·lents resultats del projecte eTOX, un projecte que ha permès un nou model de col·laboració de les indústries farmacèutiques entre sí i també entre aquestes i el món acadèmic, mitjançant la compartició de dades i coneixements per tal de millorar l'avaluació toxicològica dels fàrmacs.
Més enllà dels resultats obtinguts, que són extremadament valuosos, el projecte és un model d'innovació oberta -Open Innovation- on diferents actors públics i privats s'alien i col·laboren activament. A més, s'ha confirmat l'enorme valor de les dades obtingudes en els estudis regulatoris duts a terme per la indústria farmacèutica i s'ha constatat que explotar aquestes dades requereix d'un esforç significatiu en termes d'extracció, estandardització i integració.
"Amb el projecte eTOX hem començat albirar el potencial d'aquestes dades per construir models predictius capaços de predir efectes in vivo. No obstant això, cal incorporar efectes toxicodinàmics i analitzar fins a quin punt les dades experimentals i les prediccions són extrapolables a l'ésser humà. Amb aquesta finalitat acabem d'iniciar el nou projecte eTRANSAFE "explica Ferran Sanz, coordinador del projecte i director del Programa d'Informàtica Biomèdica (GRIB) de l'IMIM i de la UPF.
"Un resultat" intangible "del projecte és la construcció d'un llenguatge comú entre socis amb diferents perfils professionals. Avui, els experts en computació sabem moltíssim més de toxicologia que a l'inici del projecte i entenem molt millor els problemes i les necessitats que existeixen en aquest àrea. També els toxicòlegs han après molt i aprecien molt millor les possibilitats que els ofereixen unes tecnologies de la informació i la computació avançada" afegeix Manuel Pastor, responsable del grup de FarmacoInformática del GRIB.
Un valor afegit del projecte eTOX és el desenvolupament de tecnologies que faciliten la transferència de resultats de recerca a les empreses i la generació de resultats sostenibles, que poden continuar sent utilitzats més enllà de la finalització del projecte.
Article de referència: "Legacy data sharing to improve drug safety assessment: the eTOX project "Ferran Sanz, François Pognan, Thomas Steger-Hartmann, Carlos Díaz and eTOX (including Manuel Pastor). Nature Reviews Drug Discovery, 2017.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat