16 d'octubre - Informació general
Amb motiu del Dia mundial contra el dolor crònic, l’Hospital del Mar ha organitzat avui una jornada centrada en els pacients amb dolor crònic, 'Al mal temps, bona música!'. L'Hospital és un centre pioner a la utilització de la musicoteràpia per tractar pacients amb dolor crònic, amb un programa pel qual ja han passat 400 pacients. També ho és a la recerca sobre la influència dels canvis al temps meteorològic sobre els estats d'ànim.
La Comissió del Dolor de l'Hospital del Mar-PSMAR i la Unitat del Dolor del centre han organitzat avui la II Jornada per a pacients amb dolor crònic, Al mal temps, bona música!, que ha analitzat, centrant-se a l'experiència dels pacients, la influència de la música en el tractament del dolor crònic i la del temps meteorològic sobre els estats d'ànim. Dos elements que afecten l'experiència del dolor, com reconeix el Dr. Antonio Montes, cap de secció d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor i president de la Comissió del Dolor de l'Hospital del Mar-PSMAR. El Dr. Montes ha assegurat que "és molt important com la persona afronta el dolor" perquè, a vegades, "no cal fer grans coses, només petites etapes".
La jornada ha ofert als pacients eines útils per gestionar la seva situació i disminuir el dolor, més enllà dels tractaments farmacològics i ajudant-los a prendre una posició activa davant el seu tractament. El dolor crònic és aquell que dura més de tres mesos, és a dir, en paraules del Dr. Montes, aquell que "passa de ser un símptoma a ser una malaltia". Es calcula que a l'Estat un 20% de la població pateix dolor crònic i, d'aquests, el 15-20% s'ha de medicar. La Unitat del Dolor del PSMAR realitza cada any 1.500 noves visites i 4.000 de successives, així com 3.600 tractaments, 500 dels quals al quiròfan.
Centre líder en el tractament amb musicoteràpia
L'Hospital del Mar és un centre pioner a l'aplicació de la musicoteràpia per al tractament de pacients amb dolor crònic oncològic a la seva Unitat de Cures Pal·liatives. El centre disposa d'un programa específic, liderat pel Dr. Josep Planas, responsable de la secció de Cures Pal·liatives del Centre Fòrum-PSMAR, que ja ha realitzat més de 1.600 sessions a més de 400 pacients. Es tracta de sessions individuals amb música en viu, determinada en funció de cada pacient. El Dr. Planas ha assegurat que la música "està present sempre a la nostra vida" i que la influència de la musicoteràpia està demostrada. "Millora l'estat d'ànim, amb més eufòria als pacients que en necessiten, i, en pacients que es troben més excitats, els frena l'estat d'ànim".
Per la seva banda, la directora del Màster en Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona i de l'Institut Català de Musicoteràpia, Núria Escudé, ha explicat que la musicoteràpia "permet al pacient desviar el focus del dolor, allunyant-lo de l'estímul dolorós".
Com el temps afecta l'estat d'ànim
Un altre element destacat de la jornada ha estat la conferència magistral del Dr. Antoni Bulbena, director de Docència i Recerca de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc Salut Mar-PSMAR-Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB. Ha analitzat la influència del temps atmosfèric sobre els estats d'ànim, destacant que "el dolor té un valor informatiu, és desagradable, però notar dolor té un motiu". En aquest sentit, ha apuntat que "almenys en el 50% de la població es pot comprovar que hi ha efectes meteorològics sobre la salut física i mental".
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat