13 de novembre - Informació general
Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics
L'Hospital del Mar se suma a la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics, animant a professionals i ciutadans a col·laborar per evitar l'extensió de les resistències antibiòtiques. L'any 2050 poden morim més persones al món per aquest problema sanitari que per càncer. Per aquest motiu, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques treballa en diverses línies de recerca en aquest camp.
La resistència als antibiòtics és ja un problema de salut de primer ordre. Menys d'un segle després del descobriment de la penicil·lina, la mala utilització d'aquests medicaments tan necessaris pot provocar que deixin de tenir efecte. Per aquest motiu, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) impulsa la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics, a la qual se suma l'Hospital del Mar.
El fenomen de la resistència als antibiòtics és tan antic com els mateixos microorganismes als quals combaten, els bacteris. Com explica el Dr. Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital i coordinador del Grup de recerca en patologia infecciosa i antimicrobians (IPAR) de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), "els bacteris porten des del seu origen els gens de resistència al seu genoma". Són les seves "eines de defensa davant de substàncies alienes, com ara els antibiòtics i desinfectants presents a la natura". Aquests gens s'expressen de manera espontània a una petita part de la població bacteriana. Davant de la reducció de bacteris sensibles degut a l'exposició als antibiòtics, sobreviuen els resistents i es disseminen. Es diu selecció antibiòtica i és més freqüent com més antibiòtics s'utilitzen. De fet, es té constància de casos de resistència als antibiòtics des dels primers anys posteriors al descobriment de la penicil·lina i s'ha anat incrementant. Com a exemple, la resistència a la família dels antibiòtics de les quinolones, que, en menys de 20 anys, ha passat del 0% al 35-50% a molts països del sud d'Europa.
Situació actual
El Dr. Horcajada qualifica la situació actual de "greu". Hi ha casos on els antibiòtics ja no tenen efecte o només queden un parell d'opcions terapèutiques, moltes vegades tractaments descartats per la seva toxicitat. Un problema que pot afectar els programes de trasplantament o algunes cirurgies avançades, amenaçats per infeccions no tractables. La situació s'agreuja perquè hi ha una gran utilització d'aquests medicaments no tan sols a la medicina humana sinó també a la veterinària, fet que influeix encara més en la selecció i disseminació de resistències a nivell global. La progressió actual ens pot portar a un món en el qual l'any 2050, les resistències als antibiòtics provoquin més morts que el càncer.
Actuació a l'Hospital i recerca
Els bacteris multiresistents són una prioritat del Programa d'Infeccions i dels serveis de Malalties Infeccioses i Epidemiologia de l'Hospital. S'estan aplicant mesures de control i prevenció d'infeccions, com ara l'aïllament dels pacients que presenten aquest tipus de microorganismes, i la higiene de mans. Tot plegat ha permès contenir la seva disseminació. Una tasca multidisciplinària que inclou a metges i personal d'infermeria de tots dos serveis, als quals cal sumar els microbiòlegs del Laboratori de Referència de Catalunya, els professionals dels serveis de neteja i higiene ambiental del centre i experts en bioseguretat ambiental de Serveis Generals.
També s'ha treballat amb molt èxit a les unitats de crítics i als serveis quirúrgics (Cirurgia General, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Unitat de Cirurgia de Raquis i Neurocirurgia). Als serveis d'Oncologia, Hematologia i Nefrologia (especialment transplantament renal) s'han implementat accions de contenció i reducció de resistències. A la vegada, s'ha posat en marxa el Programa d'Optimització de l'ús dels Antimicrobians (PROA), per part dels serveis de Malalties Infeccioses, Farmàcia, Microbiologia i la Unitat de Cures Intensives, que té com a objectiu millorar el pronòstic dels pacients amb infeccions i promoure un ús òptim dels antibiòtics i reduir la selecció de resistències.
En el camp de la recerca, el Grup de recerca en patologia infecciosa i antimicrobians de l'IMIM (format per investigadors dels serveis de Malalties Infeccioses, Farmàcia, Microbiologia i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia) té com una de les seves línies de treball prioritàries la recerca en farmacocinètica i farmacodinàmica dels antimicrobians vells i nous, en estudis clínics i de laboratori. És a dir, l'estudi del seu comportament dins el cos humà i davant els bacteris multiresistents, sols i en combinació, tan in vitro com a pacients amb infeccions complexes i amb infeccions de pròtesis, que formen bio-pel·lícules.
Els professionals sanitaris i els ciutadans davant el problema
El primer pas davant la resistència als antibiòtics és, segons reconeix el Dr. Horcajada, "creure que ens trobem davant d'un problema molt seriós que ja està afectant els pacients i que en podria afectar molts més en un futur pròxim". Per aquest motiu, recomana als ciutadans "informar-se i alinear-se amb científics i metges en aquesta cursa contra els bacteris multiresistents", i, sobretot, "no fer servir els antibiòtics sense supervisió ni recepta mèdica, no demanar-los als metges quan ens visitem, i complir els plans de tractament". Per la seva banda, els professionals "han de millorar la seva formació en aquest camp", ja que es calcula que la prescripció de tractaments inadequats és del 50%. En aquest sentit, Espanya és un dels pocs països avançats del món que no disposa d'una especialitat mèdica de Malalties Infeccioses diferenciada. Un dels efectes de tot plegat és que l'Estat ocupa actualment el primer lloc en consum d'antibiòtics entre els països amb dades.
Per tot plegat, el Dr. Horcajada demana "mantenir una calma activa". "Hem de trobar la manera d'arribar millor al ciutadà", ja que la solució "vindrà de la societat o no vindrà".
Enllaços d'interès.
Canal Salut. Dia Europeu per a l'ús prudent dels Antibiòtics
Organització Mundial de la Salut. Setmana Mundial de Conscienciació sobre l'Ús dels Antibiòtics
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat