Notícies

9 d'agost de 2018 - Notes de Premsa

Nou sistema per a reduir l’exposició de rajos X durant les ablacions cardíaques

Nou sistema per a reduir l’exposició de rajos X durant les ablacions cardíaques

L'Hospital del Mar és el primer centre de Catalunya que disposa d'aquest sistema, que integra la tecnologia de navegació amb la imatge radiològica del pacient a l'hora de realitzar la intervenció, que serveix per tractar arítmies. El temps d'exposició a la radiació es redueix fins al 90%. Això beneficia tant al pacient com als professionals sanitaris que realitzen la intervenció. L'ablació cardíaca consisteix a cremar part del múscul del cor per evitar l'arítmia, un ritme de batec més alt o més baix del normal.

L'Hospital del Mar és el primer centre català que disposa de la tecnologia que permet reduir gairebé a 0 l'exposició a radiació dels pacients que s'han de sotmetre a una ablació cardíaca per tractar una arítmia. El sistema, UNIVIU, de Biosense Webster, integra per primera vegada un sistema de navegació (CARTO 3) i la imatge radiològica, per guiar el treball dels cardiòlegs durant aquests tractaments. En paraules del cap del Servei de Cardiologia del centre, el Dr. Juli Martí, amb aquesta tecnologia "s'integra la navegació tradicional amb la radiografia. Això permet reduir l'exposició a rajos X, incrementant la seguretat del malalt".

Ablacio_cardiaca

L'equip liderat pel Dr. Martí utilitza aquest sistema des de principis de juny i ja s'ha pogut constatar una reducció del temps d'exposició a radiació del pacient i dels professionals sanitaris d'entre el 80 i el 90%. "Hem passat d'un temps de mitjana de rajos X per a una ablació de 15', a un minut i mig, dos minuts", explica el cap de Cardiologia. Això s'ha aconseguit amb una tecnologia que "permet integrar sobre la radiografia la informació de l'estructura que s'està generant en un mapa electroanatòmic", és a dir, dona un marc de referència en el qual es poden veure totes les estructures anatòmiques del cos del pacient, sobre el qual es reconstrueix la zona del cor sobre la qual es treballarà. Això permet realitzar la intervenció sense realitzar noves radiografies del pacient, mentre que en el sistema tradicional, l'especialista es veu obligat a fer-ne diverses durant la intervenció per assegurar els punts de referència. L'objectiu és aconseguir treballar amb 0 radiació, però de moment, encara no s'ha arribat a aquest punt.

 

Només per a arítmies complexes

Aquest sistema és adient per tractar arítmies complexes, com ara la fibril·lació auricular, que és un dels tipus d'arítmia més prevalent a la població. Fins al 4% de les persones de més de 40 anys la poden patir, i la prevalença s'incrementa amb l'edat. Està relacionada amb un increment de la morbimortalitat cardiovascular, i és causa d'embòlies, insuficiència cardíaca i ingrés hospitalari. També es poden tractar amb aquest sistema arítmies complexes de l'aurícula esquerra o dreta i arítmies ventriculars, que són menys freqüents (tenen una prevalença que no arriba a l'1% de la població). El tractament de primera elecció és l'ablació cardíaca, que es pot combinar, o no, amb tractament farmacològic.

Ablacio_cardiaca

L'ablació és un tractament en el qual es crema part del múscul cardíac per eliminar el circuit elèctric que provoca que una part del cor vagi més ràpida (taquicàrdia) o més lenta (bradicàrdia) que la resta de l'òrgan. La reducció del temps d'exposició beneficia al pacient, que evita acumular més radiació al seu cos, però també als professionals, que realitzen diversos procediments al dia, fet que els obliga a protegir-se amb unes proteccions de plom que sumen un pes d'uns 10 kg. A l'Hospital del Mar es fan unes 300 ablacions cardíaques cada any, de les quals, una tercera part es poden beneficiar de la utilització d'aquest nou sistema.

Ablacio_cardiaca

El nou sistema, UNIVIU-CARTO3, permet unir la informació electroanatòmica que ja donava el navegador CARTO3, a la informació radiològica. Mitjançant la col·locació d'un sistema sota l'arc de raig X, connecta aquesta informació amb el navegador. Això permet capturar imatges radiològiques, que s'integren quan l'operador torna a posar aquesta projecció. El gran avantatge per a l'operador habituat a la imatge radiològica, és que ja no cal que torni a adquirir noves imatges, estalviant irradiació al malalt i al mateix operador.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat