Notícies

14 de setembre de 2018 - Notes de Premsa

Ultrasons per obrir les artèries coronàries en pacients inoperables

Ultrasons per obrir les artèries coronàries en pacients inoperables

L'Hospital del Mar és el primer centre de Catalunya que incorpora a la seva cartera de serveis la litoplàstia coronària per tractar la cardiopatia isquèmica. La tècnica utilitza ultrasons per estovar les plaques de calç que provoquen l'obstrucció de les artèries i així es pot introduir l'stent, la pròtesi que obre definitivament el pas de la circulació sanguínia. La litoplàstia coronària es pot utilitzar en pacients descartats per ser tractats amb cirurgia o altres tècniques. Habitualment són persones d'edat avançada o en hemodiàlisi, que ara es poden beneficiar d'aquesta alternativa.

L'equip de Cardiologia Intervencionista del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar és el primer de Catalunya que incorpora la nova tècnica de la litoplàstia coronària per tractar pacients amb cardiopatia isquèmica. Aquest nou sistema permet oferir una alternativa a pacients inoperables i que no poden optar a altres tractaments per a la seva patologia associada. Com explica la Dra. Beatriz Vaquerizo, cap de secció d'Hemodinàmica del centre, "per nosaltres, aquesta tècnica marca un abans i un després"  que "canviarà el pronòstic d'un gran nombre de pacients amb aquesta malaltia". L'equip que lidera la Dra. Vaquerizo el formen la Dra. Neus Salvatella, la Dra. Helena Tizón, el Dr. Raül Millán, 14 infermeres i la cap d’unitat d’infermeria Elena Maull.

Litoplastia_coronaria

Membres de l’equip de Cardiologia Intervencionista

Un dels principals problemes que han de superar els especialistes quan tracten la cardiopatia isquèmica és l'acumulació de plaques de calç a les artèries coronàries. Aquestes plaques dificulten el funcionament de l'stent, el dispositiu o pròtesi que permet obrir el vas sanguini obstruït. En alguns casos, fan impossible l'aplicació de les tècniques quirúrgiques recomanades i, fins i tot, d'altres alternatives. Un problema en creixement, ja que cada vegada hi ha més pacients que presenten aquests problemes, associats a persones d'edat avançada o pacients en hemodiàlisi.

La nova solució a aquest problema, la litoplàstia coronària, consisteix en la introducció, a través d'un catèter que arriba al cor a través de l'artèria radial o femoral, d'un globus connectat a una petita consola, que s'infla un cop arriba al punt on es vol instal·lar l'stent. El globus incorpora diversos emissors d'ultrasons, que s'activen quan aquest globus s'infla i entra en contacte amb les parets de l'artèria coronària. Aquesta combinació crea unes ones de xoc intermitents, una sèrie de polsos acústics d'elevada energia, aplicant a la paret del vas sanguini l'equivalent a una pressió d'entre 50 i 60 atmosferes (50 vegades la d'una pilota de futbol) durant 2 microsegons. A cada procediment, aquest procés es repeteix entre 20 i 80 vegades a la paret de l'artèria i a les plaques de calç que s'hi han acumulat, estovant-les sense que es desfacin i permetent que l'stent es pugui obrir de forma correcta i complir la seva funció. El sistema segueix el mateix principi que s'utilitza des de fa anys per desfer càlculs als ronyons i al pàncrees.

Litoplastia_coronaria

Detall dels catèters utilitzats a les intervencions

Els especialistes de l'Hospital del Mar van començar a utilitzar aquest equip, Lithoplasty de la companyia nord-americana Shockwave Medical, el passat mes d'agost. De moment, s'ha tractat amb èxit 3 pacients, que van rebre l'alta a les 24 hores i es van recuperar sense complicacions. Aquesta evidència se suma als diversos estudis internacionals que demostren la seguretat i viabilitat d'aquest sistema per tractar la cardiopatia isquèmica.

 

Avantatges

La nova tècnica permet tractar pacients inoperables i sense cap altra alternativa de tractament invasiu. Habitualment es tracta de malalts d'edat avançada, amb una important presència de calç a les artèries coronàries. Fins ara, els únics tractaments viables eren l'angioplàstia amb globus de tall i, principalment, l'aterectomia rotacional (inserció d'una peça que actua com una broca, trencant les plaques de calç), però les dues alternatives poden presentar problemes (l'aterectomia rotacional pot desprendre fragments de calç que poden produir l'oclusió del mateix vas en un altre punt) i no és factible utilitzar-les amb tots els pacients. A més, es tracta de procediments d'alta complexitat.

Per contra, la litoplàstia coronària "aconsegueix fragmentar la placa de calç sense que se'n desprenguin fragments, sense complicacions, sense que la tortuositat dels vasos sanguinis impedeixi fer-ho, amb un procediment molt més fàcil, molt més senzill, molt més ràpid i amb una reducció significativa de les complicacions", assegura la Dra. Vaquerizo. L'ús d'ultrasons també és menys agressiva per als vasos sanguinis i la menor duració de la intervenció permet reduir el temps de radiació necessària, tant per al pacient com per a l'especialista. La Dra. Vaquerizo apunta que cada any es podran fer més de mig centenar de casos de pacients amb malaltia coronària amb lesions greument calcificades, però, malgrat els avantatges del nou sistema, reconeix que caldrà continuar utilitzant les altres alternatives per tractar els pacients.

Litoplastia_coronaria

Un dels moments de la intervenció

En aquest sentit, el cap del Servei de Cardiologia, el Dr. Juli Martí, apunta que "la litoplàstia coronària és una nova tècnica que revoluciona el tractament de la placa calcificada". Assegura que "suposa un abans i un després respecte a la tècnica de l'aterectomia rotacional i ens posiciona en una posició capdavantera en el tractament del pacient coronari".

 

La cardiopatia isquèmica

L'acumulació de diversos elements (calç, col·lagen i greixos) a les artèries coronàries, l'arterioesclerosi, produeix que s'estrenyin, una malaltia coneguda com a cardiopatia isquèmica. Es tracta d'una de les principals causes de mortalitat en persones de més de 65 anys a l'Estat i als països occidentals. Té una prevalença d'entre el 7 i el 8% de la població i se'n diagnostiquen 200-300 casos nous cada any per cada 100.000 homes i 50-150 per cada 100.000 dones. És la primera causa d'ingrés hospitalari i causa un nombre molt important de malalts discapacitats crònics, sobretot en persones d'edat avançada.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat