22 d'octubre de 2018 - Guardons
L'ESSFN reconeix en el seu congrés celebrat a Escòcia un pòster dels serveis de Neurocirurgia i Psiquiatria sobre l'assaig clínic per utilitzar l'estimulació cerebral profunda per tractar aquesta patologia.
La Societat Europea de Neurocirurgia Funcional i Estereotàctica (ESSFN) ha atorgat el premi al millor pòster a un treball de professionals de l'Hospital del Mar. El pòster premiat, Deep brain stimulation in the subgenual cingulate and in the nucleus accumbens as treatment in patients with chronic, severe and refractory anorexia nervosa, repassa les primeres dades de l'assaig clínic portat a terme pels serveis de Neurocirurgia i Psiquiatria, per comprovar l'efectivitat de l'estimulació cerebral profunda per tractar l'anorèxia nerviosa. El jurat ha valorat la qualitat de la recerca així com la seva originalitat i el valor afegit del projecte.
El congrés de l'ESSFN, un dels més prestigiosos a l'àmbit de la neurocirurgia, es va celebrar a Edimburg, Escòcia, a final del mes passat. En total, es van presentar més de 2.000 pòsters, dels quals només 3 han estat premiats. La Dra. Gloria Villalba, adjunta del Servei de Neurocirurgia, destaca que "el reconeixement a la nostra feina per part d'una societat científica europea de gran prestigi, és una motivació més per continuar aquest tractament experimental". En aquest sentit, el Dr. Víctor Pérez, cap del Servei de Psiquiatria i director de l'INAD, ha assegurat que "la neurocirurgia funcional pot ajudar a conèixer millor les bases neurobiològiques d'aquesta malaltia i millorar així el pronòstic de malalts que no responen als tractaments actuals".
El projecte presentat a Edimburg consisteix en la col·locació d'uns elèctrodes en una zona determinada del cervell, l'àrea subcallosa o el nucli accumbens. Per fer-ho, s'utilitza un sistema robòtic, el robot ROSA, que permet als neurocirurgians controlar en tot moment el punt on se situen. Els punts del cervell seleccionats no estimulen la gana, sinó que estimulant-los, es vol millorar el funcionament dels circuits cerebrals que controlen l'estat d'ànim, l'ansietat i el mecanisme de motivació i recompensa i, conseqüentment, guanyar pes.
Fins ara, s'ha tractat quatre pacients amb aquesta tècnica. Tots ells es recuperen sense complicacions per la cirurgia ni per l'estimulació cerebral. La resposta al tractament és variable segons el pacient.
El pòster premiat el signen la Dra. Gloria Villalba, la Dra. Rocío Guardiola, la Dra. Purificación Salgado, el Dr. José María Ginés, el Dr. Santiago Medrano, la Dra. Rosa María Manero, el Dr. Gerard Conesa, el Dr. Antonio Grau, el Dr. Gustavo Grau i el Dr. Víctor Pérez.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat