Notícies

13 de novembre - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar posa en marxa un dispensari virtual per atendre pacients amb apnea del son

L’Hospital del Mar posa en marxa un dispensari virtual per atendre pacients amb apnea del son

La Unitat Multidisciplinària de la Patologia del Son és pionera a l'Estat en control virtual dels pacients, gràcies als nous equips que permeten el seguiment a distància dels tractaments. Els especialistes poden controlar des de l'Hospital el seguiment del tractament que fan els pacients, modificar-lo o detectar si l'equip presenta algun problema. Aquest sistema permet als pacients estalviar-se entre el 40 i el 50% de les visites hospitalàries.

La Unitat Multidisciplinària de la Patologia del Son de l'Hospital del Mar és pionera a l'Estat a posar en marxa una experiència de dispensari virtual per ajustar el tractament i fer el seguiment de pacients amb apnea del son. Els professionals de la unitat poden seguir a distància l'evolució del seu tractament, gràcies a la incorporació als equips instal·lats a casa dels malalts d'una connexió que transmet les dades necessàries. Això permet als pacients evitar visites reiterades a l'hospital per fer els controls de l'evolució de la seva malaltia.

Dispensari_virtual_unitat_son

La infermera Mercè Minoves i el Dr. Miquel Félez

La iniciativa es va posar en marxa aquest estiu i ja se'n beneficien una vuitantena de pacients. En aquests casos, una infermera, supervisada per l'equip mèdic de la unitat, revisa les dades que els equips transmeten per via telemàtica. Aquests equips són els dispositius de CPAP (dispositiu de pressió positiva continuada a la via aèria), el tractament estàndard de l'apnea del son. Les dades permeten veure l'evolució dels malalts, si segueixen de forma correcta el tractament o si l'equip té algun problema de funcionament. A la vegada, es pot modificar el tractament a distància, canviant-ne els paràmetres. "L'equip CPAP no només ens dona informació sobre el seguiment del tractament o possibles episodis d'apnea, sinó que, per via telemàtica, podem modificar el tractament, controlar les hores de son del pacient, el nombre d'apnees i l'estat de l'equip", explica el Dr. Miguel Félez, coordinador de la Unitat Multidisciplinària del Son de l'Hospital del Mar, que recorda que cada mes s'instal·len 60 dispositius CPAP només al Parc de Salut Mar.

Dispensari_virtual_unitat_son

Un pacient amb l’equip CPAP

"Ens podem plantejar fer un control a llarg termini del malalt, un control telemàtic, un control que evita que el pacient hagi de venir a l'hospital, a no ser que en un d'aquests controls detectem algun problema", apunta el Dr. Félez. Es calcula que els pacients que formin part del projecte es podran estalviar entre el 40 i 50% de les visites habituals a l'hospital. El 80% dels malalts que reben tractament a la unitat pateixen apnea del son.

 

L'apnea del son

Es tracta d'una patologia del son a la qual el malalt deixa de respirar de forma repetida i durant breus períodes de temps durant la nit. Pot afectar a persones de totes les edats, però el perfil del malalt és el d'una persona obesa de mitjana edat. Es calcula que a l'Estat hi ha entre 5 i 7 milions de persones que pateixen apnees del son. D'aquestes, entre 1,2 i 2,1 milions necessiten tractament, però hi ha molts casos no diagnosticats. És més freqüent en homes (amb una prevalença entre el 3 i el 7%) que en dones (prevalença entre el 2 i el 5%). El tractament més habitual és la utilització d'un dispositiu CPAP, una mascareta que es posa sobre la cara del pacient i que utilitza la pressió de l'aire per obrir la gola, permetent el pas de l'aire.

Entre els factors de risc que poden provocar l'aparició de les apnees del son hi ha el sobrepès i l'obesitat, així com l'edat. Això ha provocat un increment de casos en els últims anys. Es calcula que entre el 60 i el 70% dels malalts tenen problemes de pes. Aquesta patologia pot provocar complicacions de salut greus, com ara hipertensió, arítmies, cardiopatia isquèmica, o, en els casos més greus, accidents cerebro-vasculars.

 

La Unitat Multidisciplinària de Patologia del Son de l'Hospital del Mar

Aquesta unitat, situada en el Centre Fòrum PSMAR, compta amb 11 professionals de diverses especialitats, que treballen per oferir la millor atenció als pacients de l'àrea de referència. La unitat, que realitza cada any prop de 1.500 proves i fa el seguiment de més de 3.000 pacients, depèn dels serveis de Pneumologia i de Neurologia. Tot i això, també col·labora amb pediatres, psiquiatres, endocrinòlegs i otorrinolaringòlegs. La malaltia més prevalent entre els pacients de la unitat és l'apnea del son (amb el 80% de les proves que es realitzen), tot i que també tracten casos de narcolèpsia o epilèpsia, entre altres patologies.

La unitat i els seus professionals han rebut recentment l'acreditació com a Unitat d'Alta Complexitat de la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), després de superar un complex procés d'avaluació. Es tracta del nivell més alt d'acreditació que concedeix aquesta entitat.

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat