14 de febrer de 2007 - Notes de Premsa
Càncer de Mama, avui: a la cerca de l'excel·lència
S' ha demostrat amb escreix la eficàcia de la detecció precoç del Càncer de Mama, així com la millora en la supervivència de les dones afectades, destacant els resultats dels més de 10 anys del Programa pioner a Barcelona. Ara, el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama busca l'excel·lència i posa damunt la taula els temes de debat que poden millorar l'assistència a les afectades:
Tenen totes les dones amb Càncer de Mama les mateixes oportunitats de tractament ?
Detecció precoç, nous factors de risc, prevenció primària i tractaments preventius, tractaments a la carta, cirurgies cada cop menys agressives i ambulatòries, cirurgia oncoplàstica, etc.
El proper divendres dia 16 de febrer d'enguany es realitza la XI Jornada sobre el Càncer de Mama organitzada pel Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama dels Hospitals del Mar i de l'Esperança de l'IMAS (Institut Municipal d'Assistència Sanitària). Aquesta jornada ja s'ha consolidat com la cita obligada dels professionals implicats en el càncer de mama.
Un total de 2000 professionals de diferents especialitats, perfils i nivells assistencials s'han anat trobant durant aquests darrers anys per presentar i discutir diferents aspectes en l'àmbit de la prevenció, el diagnòstic, el tractament i l'avaluació del càncer de mama. Enguany hi ha diversos temes que prometen una Jornada Reflexiva, on els temes de discussió serveixin per buscar l'excel·lència en el tractament d'aquest tipus de càncer. Els temes a tractar durant les Jornades seran ben diversos.
Avui dia ja és indiscutible la utilitat dels Programes de Detecció Precoç del Càncer de Mama. En aquest sentit, cal esmentar que els hospitals de l'IMAS en van ser pioners a Barcelona, i que han estat el mirall i model de tants d'altres arreu de Catalunya. Aquest cribratge ha permès la millora significativa de la supervivència de les dones afectades. Ara, però, cal anar més enllà.
Aquest any la Jornada compta amb la presència destacada del Dr. Miguel Martín, president del Grupo Español de Investigación del Cáncer de Mama (GEICAM), que integra a més de 100 hospitals. El grup GEICAM ha contribuït a millorar de manera significativa la supervivència de les dones amb càncer de mama, fonamentalment mitjançant el desenvolupament de noves quimioteràpies i teràpies biològiques. GEICAM, cada cop més, integra els diferents especialistes implicats en el càncer, amb participació important, activa i destacada de l'Hospital del Mar. El Dr. Martín té el repte de revisar els principals avenços en el tractament del càncer de mama i explorar quina és l'equitat en el tractament oncològic que reben les dones un cop diagnosticades. GEICAM és també pioner en la integració de la biologia molecular en el disseny dels assajos clínics i, properament, s'iniciarà un estudi de teràpia a la carta segons característiques moleculars, tema que lliga directament amb la presentació que farà, posteriorment, el Dr. Palacios. Aquest estudi serà coordinat pel Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, juntament amb l'Hospital Clínic de València i l'Hospital Clínic de Màlaga.
Els tractaments pel càncer de mama: cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia, busquen sempre la millor opció per a l'afectada i la tendència és buscar, cada cop més, els tractaments a la carta. Els nous perfils moleculars en el càncer de mama i les noves claus en la recerca d'aquesta patologia han permès avançar en aquesta direcció. Els perfils moleculars permeten noves classificacions del càncer de mama, respecte a les que s'havien emprat fins avui? La resposta serà de la mà del Dr. José Palacios, en una de les ponències destacades de la Jornada.
Ara que podem afirmar que s'han acomplert molts dels objectius en relació al diagnòstic precoç i al tractament del càncer de mama, ens queda una assignatura pendent: la cirurgia oncoplàstica. Aquest serà un dels temes que es discutirà en aquesta jornada. La qualitat, la gestió, el model organitzatiu, la lectura radiològica, les noves tecnologies, els factors de risc, els resultats, etc., dels programes de detecció precoç del càncer de mama, són temes que any rera any s'han anat exposant i debatent en aquesta Jornada. Aquest any destaquem les implicacions, en les dones, de la Cirurgia Major Ambulatòria i alguns tallers sobre el risc de càncer de mama i les possibilitats preventives. En aquest taller-ponència els Drs. Joaquim Calaf i Marina Pollán tractaran sobre els nous factors de risc personals, més enllà de la història familiar. Especialment la densitat mamària a partir de la menopausa com a factor de risc, les variables a considerar i les possibilitats de realitzar tractaments preventius. Aquesta qüestió es troba en una situació molt incipient i la Jornada vol posar el tema damunt la taula per un major aprofundiment per part dels professionals.
També s'han incorporat aspectes relacionats amb la informació i la comunicació tramesa a les pacients que, en el nostre entorn, cada vegada adquireixen més importància. En aquest camp, la Jornada enguany compta amb el Dr. Albert J. Jovell, president del Foro Español de Pacientes i Director General de la Fundació Biblioteca Josep Laporte, que realitzarà una conferència sobre El nou model de pacient.
I tot això, sense oblidar-nos de totes les noves aportacions que s'han anat afegint a l'entorn de l'assistència clínica del càncer de mama, especialment les de l'àmbit terapèutic. I, finalment, hem tractat aspectes de recerca d'especial rellevància. La confiança de molts professionals ha fet possible que aquesta Jornada hagi perdurat més de 10 anys i segueixi aportant coneixement, avalant d'aquesta manera la tasca docent que pretén desenvolupar.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat