Notícies

22 de març de 2019 - Informació general

I després del càncer, què?

I després del càncer, què?

XXII Jornada sobre el Càncer de Mama

Pacients i professionals sanitaris han analitzat l'experiència de les malaltes que han sobreviscut al càncer de mama i les seves necessitats a la XXII Jornada de Càncer de Mama de l'Hospital del Mar.

Les pacients que han sobreviscut a un càncer de mama volen rebre un seguiment integral que tingui en compte les seves necessitats quan acaben el tractament. De fet, les taxes de supervivència en malaltia oncològica creixen i així obliga a pensar en les necessitats dels anomenats llargs supervivents. En el cas del càncer de mama, les dades de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) indiquen una caiguda de la mortalitat del 9% a Europa i del 5% a l'Estat en els últims 5 anys. Uns aspectes que s'han analitzat a la XXII Jornada de Càncer de Mama de l'Hospital del Mar, celebrada aquest 22 de març a la sala Josep Marull.

Jornada_càncer_mama

 

La relació entre la pacient i l'hospital

El Dr. Francesc Macià, cap de la Unitat de Prevenció i Registre del Càncer del Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar, ha explicat que "cada vegada el volum de pacients supervivents és més gran , perquè hi ha una taxa de supervivència més alta i més èxit en el tractament. Això provoca una adherència molt alta de la pacient al metge o metgessa que l'ha tractat i es provoca una situació no assumible per al sistema. Cal donar un protagonisme més gran a l'atenció primària, i en aquest camp s'està treballant". En aquest sentit, el Dr. Ignasi Tusquets, cap de secció del Servei d'Oncologia, ha destacat que "cal adaptar el seguiment a cada tipus de pacient, hi ha casos que és molt difícil derivar a l'atenció primària". És necessari implicar tot el sistema des del primer moment, però "no tenim implantada la cultura d'implicar els professionals de primària", explica.

Jornada_càncer_mama

Jornada_càncer_mama

Un bon exemple és Mercè Leal, pacient tractada de càncer de mama. "Si confies en el teu metge, tens la meitat de la batalla guanyada", assegura. Per això, entén la derivació a un altre centre com un problema. "És tornar a partir de 0, sempre et queda el dubte, no et vols arriscar", explica, "jo sé que estic controlada ara, però ho estaré després?", es pregunta. Per això, la Dra. Mar Vernet, coordinadora de la Unitat de Patologia Mamària, destaca que "l'ideal és fer un seguiment complet hospital-primària, però presenta una gran dificultat", ja que "cal temps per explicar a les pacients com se'ls farà el seguiment i les pautes i hàbits de vida que han de seguir i, ara mateix, això no es pot fer a l'atenció primària, en visites de 2 o 3 minuts".

Jornada_càncer_mama

La jornada ha comptat amb la participació del Dr. John Browne de l'International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM), així com de representants del Pla Director d'Oncologia de Catalunya, de l'Institut Català d'Oncologia, del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample (CAPSBE) i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. També de representants d'entitats que agrupen a pacients, com és el cas de la Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer (FECEC) o l'Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama (Grup Àgata). S'hi han analitzat els últims estudis en relació amb la taxa de supervivència de pacients diagnosticades amb càncer de mama, sobre el paper de l'atenció primària en el seu seguiment i sobre la seva utilització dels serveis de salut. També experiències innovadores en l'abordatge dels problemes derivats dels tractaments per abordar la seva patologia (problemes d'osteoporosi i cardíacs) i la perspectiva de les mateixes pacients i els problemes laborals i socials derivats provocats pel diagnòstic i tractament de la malaltia.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat