19 d'agost de 2019 - Notes de Premsa
L'estudi, liderat per investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB Sant Pau) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), així com del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), confirma la rellevància i l'aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica. L'article, publicat recentment a Atherosclerosis, demostra que per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar malaltia cardiovascular augmenta un 40% i és independent d'altres factors de risc com el colesterol, el tabaquisme, la hipertensió arterial i la diabetis. Aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja es coneix en l'actualitat. L'article s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.
Les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a Espanya. A més, s'estima que cada any unes 125.000 persones presenten un infart agut de miocardi. Per aquest motiu, els investigadors estan treballant per identificar alguns paràmetres de la sang (biomarcadors) que permetin identificar les persones amb més risc de presentar aquestes malalties.
L'estudi, publicat recentment a la revista Atherosclerosis, i liderat per la Dra. Vicenta Llorente Cortés i el Dr. David de Gonzalo de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB-Sant Pau) i de l'IIBB-CSIC, i el Dr. Roberto Elosua i el Dr. Jaume Marrugat de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), tots ells membres del CIBERCV.
El Dr. Roberto Elosua
El Dr. Jaume Marrugat
El sLRP1 és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosi, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor. Estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que el sLRP1 s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosi, amb un major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries, però aquesta és la primera evidència que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi. "La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'un nou biomarcador en sang (sLRP1) podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica el Dr. de Gonzalo.
Com apunta la Dra. Llorente Cortés, "aquest descobriment confirma la rellevància i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular en persones que actualment no presenten cap símptoma".
El Dr. Elosua indica que "per cada increment en una unitat del sLRP1 el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%". A més, com assenyala el Dr. Marrugat, "aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis. Pel que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat".
L'estudi s'ha realitzat en el marc de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor) que està seguint des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.
Aquest projecte està finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 / 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Enfermedades Cardiovasculares del Instituto de Salud Carlos III.
de Gonzalo-Calvo D, Elosua R, Vegi A, Subirana I, Sayols-Baixeras S, Marrugat J, Llorente-Cortés V. Soluble low-density lipoprotein receptor-related protein 1 es a Biomarker of coronary risk: Predictive capacity and association with clinical events. Atherosclerosis.2019 juny 16; 287: 93-99. doi: 10.1016 / j.atherosclerosis.2019.06.904.[Epub ahead of print] PubMed PMID: 31.247.347.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat