8 d'octubre de 2019 - Notes de Premsa
El centre és un dels pocs de l'Estat que disposa de la tecnologia més avançada existent per a la utilització d'aquesta tècnica diagnòstica en diferents tipus de malalties oncològiques. Amb la creació de la unitat es vol ampliar el nombre de pacients que es poden beneficiar d'una alternativa diagnòstica no invasiva, que permet fer un seguiment personalitzat de la seva evolució i decidir amb precisió el tipus de tractament més adequat. L'Hospital del Mar és centre de referència per al desenvolupament d'aquesta tecnologia i ha obtingut gairebé tres milions d'euros en ajuts relacionats amb la seva utilització, entre ells, un de La Marató de TV3.
L'Hospital del Mar és el primer centre de Catalunya i un dels primers de l'Estat en posar en marxa una unitat específica per a la utilització de la biòpsia líquida per al diagnòstic de pacients amb diferents tipus de malalties oncològiques. La nova unitat comporta poder ampliar el nombre de pacients que es poden beneficiar d'una alternativa diagnòstica no invasiva que permet fer un seguiment personalitzat de la seva evolució i decidir amb precisió el tipus de tractament més adequat. Al mateix temps, la seva creació permetrà potenciar la recerca sobre les potencials aplicacions d'aquesta tècnica i la seva capacitat per a avançar en la personalització del tractament d'aquestes malalties. Tot plegat, gràcies al fet que l'Hospital és un dels pocs a Espanya que disposa de la tecnologia més avançada per a la realització de l'anàlisi molecular dels tumors a través d'aquesta tècnica.
D’esquerra a dreta, la Dra. Clara Montagut, la Dra. Edurne Arriola i la Dra. Beatriz Bellosillo
La biòpsia líquida consisteix a la detecció, gràcies a una anàlisi de sang, de l'ADN tumoral al plasma sanguini. A través dels seus nivells i mutacions es pot determinar el tipus de tumor i el millor tractament possible. Tot plegat, amb una prova no invasiva i que complementa, o en alguns casos, fins i tot, substitueix a les biòpsies tradicionals, que, en alguns tipus de càncers, no permeten obtenir grans quantitats de teixit per analitzar. Com explica la Dra. Beatriz Bellosillo, responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d'Anatomia Patològica i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), "amb una única anàlisi podem tenir una fotografia àmplia de les mutacions de cada pacient".
La biòpsia líquida permet obtenir l'ADN del tumor i realitzar un estudi ampli de grups de mutacions, a través de l'anomenada Next Generation Sequencing o seqüenciació massiva genètica. La seqüenciació massiva aplicada a la biòpsia líquida està a disposició de molt pocs centres, i l'Hospital del Mar és referent estatal i europeu en aquest camp. La seva utilització ha suposat un pas important cap a la personalització del tractament per a cada pacient, com ara la immunoteràpia. Els avenços estan permetent oferir aquestes noves opcions terapèutiques a cada cop més pacients.
Membres de la unitat
És el cas del càncer de pulmó, en el qual ara es pot arribar amb aquests tractaments a entre el 15 i el 20% dels malalts, xifra que aquesta tècnica diagnòstica pot ampliar. L'especialista en aquest tipus de patologia, la Dra. Edurne Arriola, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica i també investigadora de l'IMIM, destaca que "múltiples estudis avalen que la biòpsia líquida en immunoteràpia serveix per a prendre decisions precoces en el tractament del pacient". "Hi ha fàrmacs molt específics", explica, per la qual cosa "és important poder detectar els biomarcadors per a poder escollir el millor d'ells".
A la vegada, la biòpsia líquida permet fer un seguiment seqüencial de l'evolució dels pacients amb metàstasi i monitorar així la marxa de la malaltia. "Pots anar mirant com evoluciona el tumor i el tractament amb cada anàlisi de sang", explica la també oncòloga de l'Hospital del Mar i especialista en tumors de còlon i recte de l'Hospital del Mar i l'IMIM, Clara Montagut. Tot plegat, sense necessitat de portar al pacient al quiròfan per prendre noves mostres. La rellevància d'aquesta tècnica ha quedat demostrada a l'última edició del congrés de l'European Society for Medical Oncology (ESMO), a la qual, s'ha presentat un estudi per detectar, amb alta precisió i gràcies a la biòpsia líquida, les recaigudes un any abans en pacients amb càncer de còlon localitzat que amb les tècniques estàndard. El treball, liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA de València, ha comptat amb la participació de la Dra. Montagut.
De moment, els professionals de l'Hospital del Mar utilitzen aquesta tècnica en casos de càncer de pulmó, còlon i melanoma metastàtic, i s'estudia ampliar-ho als tumors de mama, d'ovari i gàstrics. A la vegada, s'ha creat el primer Comitè Molecular de Càncer de l'Estat, per analitzar des d'un punt de vista multidisciplinari aquests casos i les dades subministrades per la biòpsia líquida. Un exemple de com s'està portant la recerca dels laboratoris a la pràctica clínica diària.
L'expertesa acumulada per la Unitat de Biòpsia Líquida de l'Hospital del Mar li ha permès captar des de l'any 2012 gairebé tres milions d'euros en ajuts per al desenvolupament de diversos projectes on aquesta tècnica està implicada. En total, han estat més de 2,8 milions d'euros, que es reparteixen en 8 ajuts no competitius (1,4 milions d'euros) i 9 ajuts competitius (1,4 milions d'euros). 8 d'ells encara estan actius. Gràcies a ells, s'ha pogut analitzar la utilització de la biòpsia líquida al càncer de còlon i recte, el de pulmó, limfomes i tumors gàstrics, entre altres. Cal destacar entre ells un finançat per La Marató de TV3 amb 225.000 per a detectar nous biomarcadors en el càncer de pulmó de cèl·lules no petites.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat