5 de novembre de 2019 - Notes de Premsa
L'Hospital del Mar acaba de posar en marxa una unitat especialitzada en el seguiment i el tractament de pacients amb aquesta patologia pulmonar. Hi treballaran de forma conjunta, pneumòlegs, radiòlegs, fisioterapeutes i rehabilitadors, infectòlegs, farmacòlegs i especialistes en nutrició del centre. També comptaran amb la col·laboració de professionals del Laboratori de Referència de Catalunya (microbiòlegs). La bronquièctasi és una patologia crònica pulmonar d'alta prevalença que provoca l'acumulació abundant de secrecions als pulmons i molta expectoració.
El Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, de forma conjunta amb professionals dels serveis de Radiologia, Medicina Física i Rehabilitació, Endocrinologia i Nutrició, Malalties Infeccioses i Farmàcia, ha impulsat la creació de la Unitat Funcional de Bronquièctasi, destinada a oferir una atenció més àgil i propera als pacients amb aquesta patologia crònica. La seva cap, la Dra. Esther Barreiro, destaca que l'objectiu és "oferir el màxim confort a aquestes persones, tenint en compte que són malalts crònics, amb una patologia molt invalidant a l'hora de desenvolupar la seva rutina diària".
Alguns dels membres de la nova unitat. D’esquerra a dreta, Juana Martínez, Ana Balañá, Antoni Ferrer, Antoni Sancho, Marisol Domínguez, Esmeralda Hernández, Mireia Admetlló, Milagros Montero, Esther Barreiro, Gemma Llauradó, Eva Pascual, Maria Guitart, Liyun Qin, Xuejie Wang
La creació de la unitat parteix de la constatació de la necessitat d'oferir un maneig més àgil i funcional als pacients. La seva malaltia, que provoca una tos constant per eliminar l'acumulació de secrecions als pulmons i als bronquis, els obliga a seguir controls molt habituals i a un monitoratge multidisciplinari per mantenir sota control l'evolució d'una patologia a la qual, en l'actualitat, no hi ha un tractament curatiu.
En aquest sentit, la Dra. Barreiro apunta la necessitat de disposar de professionals sanitaris adaptats a les necessitats dels pacients. És el cas dels pneumòlegs, encarregats del diagnòstic i del tractament, però també dels radiòlegs, ja que els malalts s'han de sotmetre de forma regular a proves radiològiques per controlar l'estat dels seus pulmons. Per aquest motiu, és de gran importància que aquests professionals estiguin familiaritzats amb la patologia i la seva problemàtica. Però també amb fisioterapeutes i rehabilitadors, ja que els afectats per aquesta malaltia s'han de sotmetre a rehabilitació pulmonar. En aquest sentit, "és important que realitzin a diari les tècniques de fisioteràpia respiratòria i d’higiene bronquial", explica. També és important que aprenguin a tossir per extreure el moc que s'acumula als pulmons, ja que no fer-ho pot provocar infeccions greus. "El més important és mantenir la via aèria neta per evitar al màxim la possible contaminació per gèrmens i el desencadenament d'infeccions bronquials i, fins i tot, al pulmó", remarca la Dra. Barreiro.
Els professionals de l'Hospital del Mar també col·laboraran de forma estreta amb els microbiòlegs del Laboratori de Referència de Catalunya, encarregats del diagnòstic de les infeccions que afecten aquests pacients, que també formaran part de la unitat. L'equip comptarà també infectòlegs i farmacòlegs del centre.
Un altre dels pilars bàsics en el seguiment dels pacients és el control del seu pes. "Molts d'aquests pacients, sobretot dones, tenen un problema greu de desnutrició", explica la cap de la nova unitat, "són persones que perden pes molt ràpidament i és molt difícil que el recuperin". Per aquest motiu es treballarà de forma conjunta amb nutricionistes i dietistes del Servei d'Endocrinologia i Nutrició. El seu treball, junt amb un programa d'entrenament muscular establert des de rehabilitació i fisioteràpia, han de permetre que els malalts mantinguin un to muscular suficient per tossir i expulsar la mucositat. Cal tenir en compte que la pèrdua de pes és un indicador de l'estat del pacient i un factor de mal pronòstic.
La bronquièctasi no deguda a la fibrosi quística és una malaltia pulmonar crònica de la via aèria, que comparteix similituds amb altres malalties cròniques de caràcter obstructiu, com ara la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i l'asma bronquial. El seu origen, en general i més freqüentment, prové d'una infecció prèvia als pulmons, en qualsevol moment de la vida, com és el cas de la tuberculosi, la més freqüent en el nostre entorn, o una pneumònia d'origen víric (varicel·la o el xarampió). En altres casos no es pot identificar una causa concreta i s'han de fer exploracions diverses per intentar trobar-ne alguna, com pot ser el reflux gastroesofàgic. Les bronquièctasis no degudes a la fibrosi quística també s'associen a la pròpia MPOC i a l'asma bronquial, probablement en el context del remodelatge de la via aèria en aquestes malalties, en un percentatge molt elevat (fins al 50% dels pacients). La formació de les alteracions de l'anatomia bronquial normal, les anomenades èctasis, afavoreixen l'acumulació de secrecions que generen inflamació, entre altres mecanismes biològics. Si no s'expulsen, es converteixen en un entorn ideal per a la proliferació de gèrmens i provocar així infeccions i, per tant, perpetuar la inflamació bronquial en els pacients, en un cercle viciós d'inflamació-infecció. Els pacients solen patir brots aguts que fan necessari el seu ingrés hospitalari. Es tracta d'una malaltia molt invalidant a causa del seguiment continu requerit i els símptomes reiterats.
Tot plegat provoca moltes molèsties als malalts, amb una expectoració continuada, que a vegades pot acompanyar-se de sang (hemoptisi). No existeix cap tractament curatiu, sinó que es tracten els diferents símptomes. Les infeccions recurrents obliguen als pacients a seguir tractament antibiòtic de llarga durada, fet que pot provocar efectes secundaris. La prevalença de la bronquièctasi és desconeguda, tot i que hi ha estudis que la situen entre els 227 casos cada 100.000 homes i els 309 casos cada 100.000 dones als Estats Units. La malaltia afecta més a dones que a homes, i, sobretot, a edats avançades, tot i que es pot manifestar a edats molt precoces en pacients adults. A la nova Unitat Funcional, se segueixen també pacients amb edats compreses entre els 30 i els 40 anys.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat