Notícies

5 d'abril de 2022 - Notes de Premsa

Protocol pioner per reduir el postoperatori en pacients intervinguts de galindons

Protocol pioner per reduir el postoperatori en pacients intervinguts de galindons

L'Hospital del Mar és el primer de l'Estat que aplica un protocol de recuperació precoç després de la cirurgia de galindons, fet que redueix a la meitat el temps durant el qual els pacients han de dur sabates rígides. Això els permet estalviar part de les molèsties derivades de la utilització d'aquest tipus de calçat, com ara dolors a les articulacions i alteració de la forma de caminar, així com reduir visites a l'Hospital. El nou protocol està avalat per un estudi amb 200 pacients que va certificar la seva idoneïtat. El treball ha estat premiat al congrés de l'European Foot and Ankle Society.

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'Estat que aplica un protocol que redueix a la meitat l'ús de sabata de sola rígida en la recuperació postoperatòria en pacients intervinguts de galindons, o hàl·lux valgus, la deformitat més freqüent al peu. De forma habitual, s'estableix que aquestes persones han de portar una sabata ortopèdica, de sola rígida, durant un període de temps d'entre sis i vuit setmanes per protegir l'àrea afectada per la cirurgia. Però l'equip de la Unitat de Peu i Turmell del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar ha demostrat que aquest termini es pot escurçar i deixar-lo en només tres setmanes, sense posar en risc l'èxit de la cirurgia, estalviant molèsties als pacients i facilitant el seu retorn a l'activitat normal.

Carlo Gamba, Gemma Gonzalez, Albert Ginés, Berta Gasol i Montse Morera

Alguns dels membres de l’equip, d’esquerra a dreta, Carlo Gamba, Gemma Gonzalez, Albert Ginés, Berta Gasol i Montse Morera

Els galindons són una patologia del peu molt habitual. Poden afectar el 30% dels adults i un 70% de gent gran, sent més freqüents en dones i gent gran. Consisteix en el desviament dels ossos del dit gros del peu. Està molt vinculada amb la utilització de calçat inadequat, a més d'un component genètic, i la intervenció quirúrgica per reparar-la consisteix a tallar i corregir l'os desviat per reparar l'estructura del dit i fixar-la de nou amb cargols. Es tracta de la cirurgia del peu més usual realitzada per l'equip de l'Hospital del Mar, amb 250 pacients cada any.

 

Postoperatori dolorós

Per garantir la fixació correcta de la zona intervinguda, els pacients han de portar una sabata de sola rígida després de l'operació. Aquest tipus de calçat "genera complicacions als pacients, com ara l'alteració de la marxa, dolor al panxell de la cama, problemes a les articulacions relacionades amb la marxa i, fins i tot, a la zona lumbar", explica el Dr. Albert Ginés, metge adjunt de la Unitat de Peu i Turmell del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. Es tracta d'un tipus de pacient que "toleren menys aquestes sabates, especialment quan es perllonga el seu ús, especialment en els pacients de més edat, com són molts dels afectats per galindons, alguns ja afectats d'artrosi a aquestes articulacions", afegeix.

Cirurgian_Galindons

Moment de la intervenció

Per minimitzar aquestes complicacions, els professionals de l'Hospital del Mar van començar a aplicar un protocol postoperatori de recuperació precoç, de només tres setmanes, amb només tres visites a l'Hospital, una per canviar l'embenat, una altra per treure els punts i una tercera de seguiment. Així, en acabar aquest període, "traiem la sabata de sola rígida i evitem les possibles complicacions derivades de portar-la, facilitant una recuperació més ràpida del pacient. Gràcies a aquest fet, es pot calçar abans i reincorporar-se a la seva activitat diària de forma precoç", explica el Dr. Ginés.

Postoperatori_galindons

Pacient amb la sabata ortopèdica

La validesa d'aquest protocol ha estat avalada per un estudi realitzat per la Unitat de Peu i Turmell del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. En ell, es van comparar dos grups de 100 pacients intervinguts de galindons. Un grup va seguir el nou protocol de tres setmanes i l'altre l'habitual de vuit. L'objectiu era analitzar possibles efectes adversos de la retirada precoç de la sabata rígida de protecció, i les diferències entre grups per les variables principals de l'estudi, mesurades a partir de la mesura del dolor per part del pacient a partir d'una escala analògica-visual i d'un test funcional que els pacients havien de respondre abans i després de la cirurgia. Els resultats van demostrar que la retirada ràpida de la sabata no implica pitjors resultats per als pacients. El treball ha estat reconegut amb el premi a la millor comunicació oral al congrés de l'European Foot and Ankle Society, celebrat el passat mes d'octubre a Lió, França.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
  • Top 20
  • HPH Catalunya - Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat