28 de novembre de 2024 - Notes de Premsa
Es tracta d'una eina formativa a través del joc, impulsada pel Servei de Pneumologia del centre per a una de les assignatures del Grau en Medicina.
Els estudiants es formen i són avaluats a través d'aquesta aplicació, a la qual poden accedir a través del seu ordinador o telèfon mòbil.
La temàtica gira al voltant de la teràpia crònica amb oxigen. És una experiència pionera en l'ensenyament universitari de la medicina, que es pot aplicar a altres assignatures i també a la formació de pacients i els seus cuidadors.
L'Hospital del Mar i la Universitat Pompeu Fabra fan servir per primera vegada els serious games per formar els i les seves estudiants del Grau en Medicina que ofereixen. Es tracta d'una eina desenvolupada perquè adquireixin els coneixements necessaris en forma de joc, a través de preguntes i tests que es poden seguir amb l'ordinador o el telèfon mòbil.
D’esquerra a dreta, Juana Martínez Llorens, Ana Balañà, Álvaro Clemente, Anna Herranz, Diego Rodríguez, Mireia Admetlló
Es tracta d'una iniciativa pionera en els estudis de Medicina. En aquest cas, la formació se centra en l'oxigenoteràpia crònica, és a dir, aquelles persones que pateixen una patologia que fa necessari el tractament amb oxigen en el seu dia a dia. La segueixen els alumnes del quart curs del Grau de Medicina a l'assignatura de Patologia Toràcica Integrada centrada en la Patologia Respiratòria i Cardiovascular. Amb aquesta eina es formarà a qualsevol futur metge i metgessa, encara que la seva especialització no se centri en aquest tipus de teràpies, ja que poden necessitar conèixer els seus fonaments en la seva pràctica diària.
"La nostra aposta pels serious games ens facilita fer un tipus d'aprenentatge atractiu, a través de reptes sobre la matèria que proposem. Aspectes com l'origen de la tècnica, riscos de la seva utilització, consells per als pacients... I, a més, ens permet plantejar situacions pràctiques", explica el Dr. Diego Rodríguez, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i professor associat del departament de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF. En aquest cas, la utilització d'un joc formatiu permet acostar una matèria densa als alumnes d'una forma original i atractiva.
Està previst que els continguts impartits a través del serious games tinguin una durada màxima d'un mes, encara que els estudiants els poden acabar en menys temps. Representa un 10% del total de l'assignatura. L'aplicació permet tant la formació com l'avaluació. A més, els professors poden controlar en temps real l'evolució dels estudiants i els seus avenços en el joc.
El desenvolupament d'aquesta eina ha anat a càrrec de Cookie box, empresa especialitzada en ludificació (gamificació) i storytelling. S'han aplicat aquestes disciplines per a millorar la motivació de les persones, així com la transferència dels continguts. Això ajuda a motivar canvis comportamentals en positiu, tant en pacients com en professionals sanitaris. El projecte ha estat fruit del treball de més d'un any, en el qual s'ha implicat a especialistes en pneumologia i a altres professionals mèdics, d'infermeria i de fisioteràpia, així com pacients i familiars. Les seves aportacions, a través d'una sessió de cocreació en format hackató, és a dir, una trobada participativa per aportar diverses visions, han servit per dissenyar l'aplicació.
El producte final és modular i està obert per a la seva utilització en altres assignatures del Grau en Medicina. També, però, es pot fer servir amb pacients i cuidadors que necessitin formació en teràpies amb oxigen a domicili.
En aquest sentit, el Dr. Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, ha volgut destacar la importància d'aquest projecte "dins el context d'un grau universitari molt innovador, com és el grau que fa la Universitat Pompeu Fabra amb l'Hospital del Mar", fet que ha permès "desenvolupar aquesta experiència, un projecte pensat i creat perquè els estudiants adquireixin uns coneixements molt específics a través del joc".
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat