28 de gener de 2014 - Notes de Premsa
Aquest és el primer estudi sobre obesitat abdominal en nens i adolescents a España
Un treball liderat per investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) i publicat a la revista PLOS ONE conclou que incorporar la mesura de la circumferència de la cintura a la pràctica clínica, juntament amb les mesures tradicionals de pes i alçada, permetria detectar més fàcilment els nens i adolescents amb risc cardiometabòlic, és a dir aquells que tindrien més predisposició a patir arteriosclerosi o diabetis tipus 2. L’estudi és el primer que es realitza a nivell de tot España sobre obesitat abdominal en nens i adolescents, un dels factors de risc més importants relacionat amb aquest trastorn i que ha augmentat en els últims anys.
Els investigadors han analitzat les dades de 1521 nens i adolescents espanyols d’entre 6 i 17 anys que havien participat en l’estudi ENKID sobre nutrició i hàbits alimentaris i han mesurat la proporció d’obesitat abdominal tant en aquells que tenien un pes normal com els que tenien sobrepès. Per això han utilitzat la mesura de la circumferència de la cintura i l’alçada, el que s’anomena ratio cintura/alçada, un indicador totalment independent de l’edat i el sexe, i que estima que existeix obesitat abdominal quan el resultat és igual o superior a 0,5.
Segons Helmut Schröder, investigador del grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l’IMIM i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública “A Espanya un 21,3% de nens de 6 a 11 anys y un 14,3 % d’adolescents de 12 a 17 anys tenen obesitat abdominal. Del total de nens espanyols amb pes considerat normal o amb sobrepès, un 7,5% dels de pes normal presenten obesitat abdominal i del grup de nens amb sobrepès en presenten un 49,2%. Tots ells no haurien estat identificats amb els mètodes tradicionals de cribatge. Passa el mateix amb els adolescents, un 1,8% tenen pes normal i un 44,1% tenen sobrepès i tampoc haurien estat detectats”.
A diferència del què podem pensar, explica Lluís Serra-Majem, investigador del Departament de Ciències Clíniques de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria i del CIBER de Fisiopatologia de la Obesitat i la nutrició, “hi ha persones, tant adultes com joves, que tot i tenir un pes completament normal tenen obesitat abdominal i a la inversa, persones amb sobrepès, que tenen el greix repartit per tot el cos i per tant un menor risc cardiometabòlic”. El greix abdominal és important a l’hora de patir malalties cardiovasculars o metabòliques en edats molt primerenques i s’ha vist que amb les mesures tradicionals hi ha un percentatge de nens i adolescents que no són detectats i que tenen aquest risc cardiometabòlic.
L’epidèmia de la obesitat infantil és un dels desafiaments més grans per les polítiques de salut. Segons els resultats d’aquest estudi, els investigadors creuen que és necessari incorporar la circumferència de la cintura com una mesura més dins la pràctica clínica rutinària, una mesura fàcilment aplicable, sense cost addicional i que prendria només uns minuts als facultatius. Això permetria tenir un major control d’aquesta població de risc que actualment passa desapercebuda i poder prevenir futurs esdeveniments cardiometabòlics en edats primerenques o més adultes.
Article de referència:
Prevalence of abdominal obesity in Spanish children and adolescents. Do we need waist circumference measurements in pediatric practice? Helmut Schröder, Lourdes Ribas, Corinna Koebnick, Anna Funtikova, Santiago F. Gomez , Montserrat Fito, Carmen Perez-Rodrigo and Lluis Serra-Majem. PLOS ONE. http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0087549
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat