El Mar a la xarxa. Hospital del Mar. Barcelona

L'Hospital del Mar inicia la segona fase de la seva ampliació

Pacients i familiars han participat, per mitjà d'un procés de co-creació, incorporant la seva visió en la definició dels nous espais

#Barcelona necessita el futur Hospital del Mar

L'Hospital del Mar avança en els treballs per a la construcció de la segona fase del seu pla d'ampliació, amb la recent contractació dels estudis dels arquitectes barcelonins Pinearq i Brullet-De-Luna per a la redacció del projecte executiu que dibuixarà la distribució dels espais del nou edifici i totes les seves instal·lacions. Un edifici que sumarà 25.000 m2 a la superfície construïda. Ara, els professionals dels dos despatxos disposen d'un any per enllestir els treballs, que permetran posteriorment iniciar el procés per a la licitació i adjudicació de l'obra. L'elaboració del projecte executiu té un pressupost de 2,5 milions d'euros, dels quals, el 60% a càrrec de la Generalitat i gairebé el 40% de l'Ajuntament.Aquesta segona fase del projecte d'ampliació preveu la construcció d'un nou edifici, que s'estendrà des d'on acaba el primer edifici de l'ampliació (ubicat al carrer del Gas i inaugurat el maig del 2017), fins al passadís central de la planta principal de l'actual Hospital i des del Passeig Marítim fins al Campus Universitari Mar (al carrer del Dr. Aiguader). Tindrà 5 plantes d'alçada i dues plantes subterrànies. El disseny respecta la històrica forma d'espina de peix dels pavellons originals de l'Hospital del Mar. La gran novetat és la incorporació de zones enjardinades per a pacients i professionals.

Millorar espais i millorar serveis per als pacients i professionals

El nou edifici permetrà que el centre superi els 60.000 m2 de superfície actuals i resoldrà alguns dels problemes d'espai actuals. D'aquesta manera, es podran unificar les urgències del centre, que en aquests moments es reparteixen en dues ubicacions diferents. La nova ubicació donarà una millor resposta a les necessitats del servei, que doblarà la seva superfície original (fins als 4.000 m2). A la vegada, el nou l'edifici disposarà de més de 170 llits, que es distribueixen en 120 d'hospitalització convencional, 26 per obstetrícia i ginecologia, 18 de pediatria i 15 de neonatologia.  Això vol dir que l'Hospital guanyarà un centenar de llits respecte als actuals, part dels quals seran individuals per a pacients amb necessitat d'aïllament i per a les mares que hagin donat a llum. Això permetrà potenciar l'atenció maternoinfantil al centre, amb la creació d'una àrea destinada en exclusiva per a la dona i els infants.

També s'incrementarà el nombre de quiròfans, amb 6 de nous, passant a disposar de 19 a l'Hospital del Mar, i es disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, per facilitar així el seguiment i el trasllat dels malalts. El nou edifici permetrà incrementar l'espai disponible per a alguns serveis de suport, com el de Farmàcia o Anatomia Patològica, que ocuparan part de les plantes subterrànies, i portar a l'Hospital del Mar part de l'activitat que ara es desenvolupa a l'Hospital de l'Esperança, situat al districte de Gràcia, com ara, el Servei d'Oftalmologia.

Un innovador procés de co-creació amb els pacients

Els arquitectes de Pinearq i Brullet-De-Luna arquitectes hauran d'encabir tota aquesta activitat al nou edifici, així com els serveis necessaris perquè funcionin. I ho faran en aliança amb els pacients i familiars, que ja han expressat la seva visió en la definició del futur Hospital del Mar en un procés de co-creació liderat pel Servei d'Atenció al Ciutadà.

A través dels anomenats workshops de co-creació, realitzats seguint la metodologia de serious games, pacients i familiars, però també professionals del centre, han treballat una sèrie de propostes d'organització dels espais del nou edifici. Han pogut expressar la seva opinió sobre com haurien de ser les plantes d'hospitalització i les habitacions, els vestidors, els banys, les sales d'estar o els passadissos. Sentir-se com a casa és la principal petició dels pacients, al mateix temps que aposten per la privacitat i la tranquil·litat, per disposar de llum natural i vistes al mar, d'un mobiliari polivalent. També demanen una zona d'office, on poder escalfar una carmanyola, i banys a totes les plantes pels familiars dels pacients ingressats. En el cas de les zones comunes i de trànsit, es demana un estil càlid que, en el cas de les zones de pediatria, ha de ser més alegre i despreocupat. En els espais prequirúrgics, es demana un entorn que afavoreixi la relaxació en uns moments de molta inquietud per la immediata intervenció.

Obres complexes

La construcció de la segona fase del projecte d'ampliació obligarà a realitzar una tasca d'enginyeria i coordinació d'alt nivell, ja que comporta una primera intervenció d'enderroc de part dels pavellons existents, abans de poder iniciar la nova edificació. Totes aquestes obres conviuran amb l'activitat de l'hospital. Això farà que calgui traslladar part de l'activitat des de la seva ubicació actual i reubicar-la dins el mateix Hospital del Mar o a l'Hospital de l'Esperança i al Centre Fòrum de l'Hospital del Mar. Una reorganització que haurà d'estar enllestida abans de l'inici dels treballs, que tenen un termini d'execució aproximat d'uns tres anys. A més, durant el darrer any també s'hauran de realitzar les licitacions corresponents per a completar l'equipament del nou edifici. Aquesta segona fase del projecte d'ampliació té un pressupost d'uns 100 milions d'euros. Un cop estigui enllestida, l'Hospital del Mar tindrà més de 80.000 m2 de superfície construïda.

Un nou hospital al costat del mar

Quan s'acabi la construcció d'aquest nou edifici, encara quedarà una última fase d'obres per completar totalment el projecte d'ampliació. Un tercer edifici que permetrà que el centre arribi als 100.000 m2 de superfície, dels quals 74.000 m2 hauran estat de nova construcció.

Tot plegat ha d'ajudar a superar alguns dels problemes que arrossega l'actual centre, una institució de més de 100 anys i que manté en actiu edificis construïts als anys 20 del segle XX. L'anterior reforma ja té prop de tres dècades, ja que es va realitzar per adequar les instal·lacions per al repte que suposava que l'Hospital del Mar fos designat l'Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona '92.

A la fotografia final, l'Hospital disposarà de 532 llits d'hospitalització convencional, 155 més que els actuals, als quals caldrà afegir 12 punts d'hospitalització de neonatologia i 48 de crítics. També hi haurà 21 quiròfans, el doble dels actuals. Amb aquestes nous equipaments es pal·liaran, en part, les mancances que afecten el centre, que en aquests moments és el que disposa de menys llits d'aguts per cada 10.000 persones entre els grans centres de Barcelona (14 llits per cada 10.000 persones, davant els 20 de mitjana a Barcelona), tot i atendre el 19% de la població de la ciutat (més de 320.000 persones). Un problema que també es viu en la capacitat de llits sociosanitaris, dels quals només disposa de 4 per cada 10.000, davant els 12 llits de mitjana dels altres centres de la capital catalana. La gerent del Parc de Salut Mar, la Dra. Olga Pané, ha explicat que "només la culminació d'aquest procés d'ampliació ens pot permetre mantenir l'excel·lència de l'atenció que oferim a la nostra població de referència, solucionant els actuals problemes del centre i permetent afrontar els reptes de futur. La ciutat de Barcelona necessita el futur Hospital del Mar".

El final a un llarg procés

Amb l'adjudicació del projecte executiu de la segona fase de les obres d'ampliació, l'Hospital del Mar s'acosta més al seu objectiu de renovació, iniciat l'any 2005 amb l'aprovació del Pla funcional pel CatSalut, i la ratificació, dos anys després per part de l'Ajuntament de Barcelona de la modificació del Pla especial d'ordenació urbanística. Les obres de la primera fase es van posar en marxa el 2009, però es van paralitzar un any més tard per motius pressupostaris. No es van reiniciar fins finals del 2015, inaugurant-se el nou espai el maig del 2017.

El nou edifici, de 15.000 m2, va permetre disposar de 7 noves sales de parts i 2 quiròfans més, així com de nous Hospitals de Dia i consultoris, noves urgències adaptades als nous temps i un dels serveis de Radioteràpia més avançats de l'Estat.

Un equip d'arquitectes de prestigi

Els despatxos d'arquitectes encarregats del projecte executiu d'aquesta nova fase del procés d'ampliació, Pinearq i Brullet-De-Luna arquitectes, tenen una dilatada i reconeguda experiència l'àmbit nacional i internacional. Pinearq, liderat per l'arquitecte Albert de Pineda, és especialista en el desenvolupament d'equipaments complexos per a les ciències de la salut, amb més de 30 anys de trajectòria i projectes als cinc continents. Aquest estudi és responsable de l'edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, guanyador del FAD dels socis 2007, de la remodelació del Mercat de la Concepció, reconegut amb el premi Dècada 1998-2008, atorgat per la Fundació OTB, així com de l'Hospital Residencial do Mar de Lisboa, que va rebre mencions d'honor al premi The Plan i al premi NAN.

En el cas de Brullet-De-Luna arquitectes, treballa de forma habitual amb Pinarq en projectes relacionats amb equipaments sanitaris. Ha realitzat projectes com ara l'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, o l'Hospital de Santa Caterina, a Girona, però també ha treballat en projectes internacionals, com és el cas de l'Hospital Hedwigshöhe, a Berlín.

Més informació del pla d'ampliació

Altres articles

La dona, la ciència i el Mar

Treballant per la visualització del talent femení #Som8deMarç

La protagonista: Carmen Altaba

L’experiència d’una professional sanitària com a pacient

“Encara avui m’impressiona que el mar té un color cada dia diferent”, Dra. Olga Vázquez

Protagonistes: Olga Vázquez, Ramón Pujol, Marta Crespo, Jorge Armentia i Antoni Martínez Roig, guardonats amb els Premis a l'Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Una UCI amb H d’humanitzar

Sortir de l’UCI per veure el mar

Els protagonistes: Rosa Balaguer i Gerard Garriga

La Rosa ha estat 40 anys treballant al PSMAR i des del 19 de juny gaudeix de la jubilació, mentre que el Gerard, fa uns dies, va iniciar la seva etapa professional com a infermer al Bloc quirúrgic

Els protagonistes: Esther Ruz i Álex Morera

Resident d’últim any d’Urologia i resident de primer any de Cirurgia General, respectivament.

La protagonista: Elisabeth Lafuente

Premi Jove Talent en Atenció Hospitalària de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria

El protagonista:

Jordi Martínez Roldán

Director d'Innovació i Transformació Digital