El passat 21 de novembre, el Col·legi de Metges de Barcelona va premiar 5 professionals que desenvolupen o han desenvolupat la seva tasca professional al Parc de Salut Mar. La Dra. Olga Vázquez, el Dr. Ramon Pujol, la Dra. Marta Crespo, el Dr. Jorge Armentia i el Dr. Antoni Martínez Roig, comparteixen les seves experiències vitals després de ser reconeguts als Premis a l'Excel·lència Professional del COMB.
Els Premis a l'Excel·lència Professional del COMB reconeixen metges, metgesses i equips assistencials que han destacat per la seva trajectòria exemplar i representar els valors del professionalisme. Un perfil que encarnen els cinc professionals del PSMAR reconeguts aquest 2019. A més, aquests guardons han reconegut, de retruc, la visió global de la salut que impulsa la institució, la recerca de l'excel·lència i del talent, la capacitat per aprendre i compartir.
La Dra. Olga Vázquez
La Dra. Olga Vázquez ha viscut l'Hospital del Mar des del final de l'examen MIR. Resident, metgessa becària a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, metgessa adjunta, coordinadora mèdica al Centre Fòrum i cap del Servei de Geriatria. Una trajectòria que continua, "en positiu". Assegura que "és un privilegi poder treballar en una institució en la qual em vaig formar i que m'estimo profundament". Una institució que li va permetre fer el salt dels llibres de text "a la pràctica de la medicina". "El primer dia que vaig arribar a l'Hospital del Mar vaig pensar que per fi ja no es tractava de la teoria apresa als llibres de medicina, sinó que es tractava de la pràctica de la medicina. Crec que estava cansada d'estudiar per al MIR i necessitava saber si allò que llegia i repassava passava a la vida real", recorda.
"Encara avui m'impressiona que el mar té un color cada dia diferent"
Per a ella, el moment més intens d'aquesta vida professional ha estat el desenvolupament de l'atenció intermèdia de qualitat per a pacients cada cop més grans i complexes. "Adaptar-nos als nous temps i a les necessitats de les persones malaltes", com apunta. I assegura que "encara avui m'impressiona que el mar té un color cada dia diferent".
El Dr. Ramon Pujol
"La primera vegada que vaig arribar a l'Hospital del Mar encara era resident i hi anava per fer-hi un curs", explica el Dr. Ramon Pujol, actual cap del Servei de Dermatologia i que, en aquell moment, es formava a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Per a ell, definir l'Hospital del Mar és fer-ho com "un hospital de mida assequible i proper, i una oportunitat de tirar endavant un servei, amb moltes oportunitats de fer recerca i docència".
"L'Hospital del Mar ha de fer un salt cap endavant"
Format a la Universitat de Barcelona i Doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, on ara és professor, encara ara destaca "el gran nombre de pacients que rebem al servei, persones amb patologies complexes a l'àmbit de la dermatologia, la qual cosa fa que la feina sigui un repte continu, que encarem amb un gran equip cohesionat que ens facilita la feina". Un equip que fa que treballar al servei sigui "agradable, ja que es crea un gran ambient". De cara al futur, creu que el procés d'ampliació ha de fer que "l'Hospital del Mar faci un salt cap endavant. Per fer-ho, cal tenir la voluntat i els mitjans per aprofitar aquesta oportunitat".
La Dra. Marta Crespo
"Els meus companys de nefrologia em van acollir amb curiositat i amb afecte, la gent se saludava als passadissos...no m'ha abandonat aquesta sensació d'estar a un lloc acollidor, amistós i on es respira llibertat", explica la Dra. Marta Crespo, cap de secció de Trasplantament Renal del Servei de Nefrologia. Arribada fa 13 anys a l'Hospital del Mar, parla d'agraïment per l'acollida rebuda en aquell moment i diu que "l'Hospital del Mar és el nostre 'hospital'".
"L'Hospital del Mar és un lloc on cada dia fas el que has de fer amb el suport i la col·laboració d'un gran equip, i sempre hi aprens alguna cosa nova"
Llicenciada per la Universidad de Valladolid i formada a l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, assegura que l'Hospital del Mar li ha ofert possibilitats de créixer, aprendre i participar i "crec que encara no he trobat els límits". "Al Servei de Nefrologia, liderat des de fa uns anys pel Dr. Julio Pascual, continuem afrontant nous reptes". Recorda el desafiament de fer dos trasplantaments renals creuats simultanis, un d'ells ABO incompatible, sense perdre la confidencialitat. I destaca que ho fan treballant amb un gran equip de professionals de Nefrologia, Urologia, Anestèsia, Banc de Sang, Radiologia... Destaca el retorn dels pacients, i l'impacte de la relació amb els donants vius "que et donen una lliçó d'entrega i d'aposta per la vida". I parla de l'experiència personal com a familiar de pacient, la seva filla, "que es va convertir en una aventura positiva per a totes dues".
La Dra. Crespo assegura que "l'Hospital del Mar és un lloc on cada dia fas el que has de fer amb el suport i la col·laboració d'un gran equip, i sempre hi aprens alguna cosa nova". Un repte que afronta "amb il·lusió, però, al mateix temps, amb una certa pressió per la responsabilitat, pel deute adquirit, i amb la necessitat de seguir aportant per a, de fet, fer-ho cada dia una mica millor".
El Dr. Jorge Armentia
"Jo venia d'un hospital més petit i m'integrava a una estructura hospitalària més complexa, va ser un gran canvi que em va permetre especialitzar-me dins de l'oftalmologia i relacionar-me amb excel·lents professionals de totes les àrees de l'Hospital", recorda el Dr. Jorge Armentia, coordinador de la secció de Còrnia i Superfície Ocular del Servei d'Oftalmologia. Va formar-se a la Universitat de Navarra i va fer la residència a l'Hospital de Bellvitge, abans d'incorporar-se a l'Hospital de l'Esperança. En aquests anys, ha vist "el creixement i l'expansió del Servei d'Oftalmologia, a l'atenció primària oftalmològica i amb la incorporació de noves seccions i professionals, que l'han convertit en un servei molt sòlid i amb un gran futur".
"En aquest camí s'han creat relacions molt especials amb tota la gent amb qui treballo, excel·lents professionals a les seves àrees, metges, auxiliars, infermeria, personal administratiu..."
De cara al futur, el seu objectiu és estar preparat per afrontar els reptes que arribaran, "sense oblidar el tracte personalitzat als pacients". I continuar un camí en el qual "s'han creat relacions molt especials amb tota la gent amb qui treballo, excel·lents professionals a les seves àrees, metges, auxiliars, infermeria, personal administratiu...".
El Dr. Antoni Martínez Roig
El Dr. Antoni Martínez Roig exerceix ara de consultor sènior al Servei de Pediatria de l'Hospital del Mar i a l'Hospital de Nens de Barcelona. Però la seva relació amb l'hospital comença a finals de la dècada dels 70 del segle passat. "Eren temps molt diferents dels actuals. Estructuralment, la forma com s'hospitalitzava als infants o l'esperit d'equip i d'amistat que hi havia entre els metges, no es poden comparar. Tots ens coneixíem i ens ajudàvem", explica.
"És una experiència on s'aprèn medicina, però també, i d'una forma fonamental, s'aprèn a conèixer les persones, la realitat social que ens envolta, com ens hem d'apropar i relacionar amb aquells que a vegades no són ben vistos socialment, i ser apreciats"
La seva trajectòria s'ha vist marcada per tres fites. Els brots de meningitis meningocòcciques dels anys 70, on va poder veure com els infants es recuperaven al cap de poques hores de rebre el tractament. Constatar la protecció que es pot oferir als més petits quan es diagnostica un maltractament "malgrat les limitacions que sempre han existit", i com les mares dels infants ingressats tornaves com a àvies i encara recordaven aquells moments amb agraïment.
El Dr. Martínez Roig parla "d'una experiència on s'aprèn medicina, però també, i d'una forma fonamental, s'aprèn a conèixer les persones". I ara confia a poder "aportar l'experiència adquirida en aquests més de 40 anys de professió, als companys més joves, estar al seu costat quan em necessitin i ser canalitzador de projectes pel benestar i millor cura dels infants".
Altres articles
La dona, la ciència i el Mar
Treballant per la visualització del talent femení #Som8deMarç
La protagonista: Carmen Altaba
L’experiència d’una professional sanitària com a pacient
Una UCI amb H d’humanitzar
Sortir de l’UCI per veure el mar
L'Hospital del Mar inicia la segona fase de la seva ampliació
Pacients i familiars han participat, per mitjà d'un procés de co-creació, incorporant la seva visió en la definició dels nous espais
Els protagonistes: Rosa Balaguer i Gerard Garriga
La Rosa ha estat 40 anys treballant al PSMAR i des del 19 de juny gaudeix de la jubilació, mentre que el Gerard, fa uns dies, va iniciar la seva etapa professional com a infermer al Bloc quirúrgic
Els protagonistes: Esther Ruz i Álex Morera
Resident d’últim any d’Urologia i resident de primer any de Cirurgia General, respectivament.
La protagonista: Elisabeth Lafuente
Premi Jove Talent en Atenció Hospitalària de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria